Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Så blev Anders Bagge lurad in i Mello 2022

Berättar om ”Lyxfällan”-profilens kupp – ”Han sa: nu är det klart – jag bara: vad är klart?”

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Anders Bagge kuppades in i Melodifestivalen – av ”Lyxfällan”-profilen” Mathias Andersson.

”Idol”-domaren trodde att han skulle övertala en annan artist att ställa upp.

– Jag har nog inte riktigt förstått än vad jag faktiskt gett mig in på, säger han.

Anders Bagge, 53, sa i förbigående att låten han fått höra var så bra att han skulle kunna tänka sig att sjunga den själv. Hans manager, den förra ”Lyxfällan”-programledaren Mathias Andersson, 52, tog honom på orden och började sms:a med ansvariga för Melodifestivalen. Plötsligt var de överens om att Anders Bagge skulle tävla.

– Vi hade ett möte med ganska många människor och Mathias sa: ”Kan du inte bara lyssna på den här låten och försöka övertyga X om att sjunga den?”. Jag bara: ”Men herregud vilken bra låt, hur kan man tacka nej till den? Den skulle till och med jag vilja sjunga”. Sen tänkte jag inte mer på det, säger Anders Bagge och skrattar.

Anders Bagge är kanske mest känd som jurymedlem i ”Idol” i TV4.

”Övertalad – på ett smart sätt”

I efterhand har han förstått hur Mathias Andersson direkt började sms:a med ansvariga för Melodifestivalen om att Bagge skulle kunna tänka sig att göra låten.

– Och de var nog bara: ”Är det sant?”. Det här mötet vi är på fortsätter och efter 20 minuter säger Mathias: ”Då är det klart, Anders, nu är det bara att köra”. Jag bara: ”Vad är klart?”

Andra personer på mötet, som egentligen handlade om helt andra saker, började stämma in med glada tillrop: ”Vad roligt, ska du vara med i Melodifestivalen?”

– Till slut kunde jag inte värja mig, så jag sa okej till att testa och sjunga in den och tyckte att det var riktigt roligt. Och jag har nog inte riktigt förstått än vad jag faktiskt gett mig in på. Men samtidigt har jag ångrat i 15 år att jag tackade nej till Celine Dion när hon bad mig att sjunga duett med henne i Globen. Så där har du sanningen.

Så du blev liksom lurad in i Melodifestivalen?

– Nä, lurad? eller jo, jaa... Man kan nog säga att jag blev övertalad på ett smart sätt. Mathias har varit på mig om att han vill att jag ska sjunga. Så det här var väldigt genialiskt gjort av honom.

TV3:s ”Lyxfällan” med Charlie Söderberg och Mathias Andersson 2008.
Anders Bagge och Johanna Lind Bagge.

Nerverna kan ställa till det

Ser du det här som en satsning på att bli artist?

– Nej vet du vad. En sak i taget Tobbe Ek. Jag måste först se till att jag överlever det här. Nu kanske allting låser sig igen och då kanske jag aldrig går upp på en scen igen. Eller så klarar jag av det.

Anders Bagge har genom åren berättat om hur scenskräcken fick honom att slå bort tankarna på en artistkarriär och istället bli musikproducent. När han tv-debuterade i ”Idol”-juryn 2008 började han övervinna rädslan.

– Första året i finalen satt jag med händerna i ishinkar för att kunna klara det. När jag gick av då sa jag att jag ska aldrig mer utsätta mig för det igen. Det var lika läbbigt år två, men sen blev det mindre och mindre läbbigt. Men jag hade aldrig klarat av att gå upp och sjunga nu om jag inte hade gjort ”Masked singer” först. Det var bra.

Juryn Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge under fredagsfinalen i TV4:s Idol 2021.

Frågat ”Idol”-gänget

Du är ju starkt förknippad med TV4, var du tvungen att fråga dem om lov för att kunna göra Melodifestivalen i konkurrentkanalen?

– Den frågan har jag överlämnat till Mathias med varm hand, jag har bara kört på. Jag förutsätter att det är okej.

Mathias Andersson säger att de inte behövt tillstånd från TV4:

– Vi hade inte behövt be TV4 om lov men däremot så var det viktigt för oss att ”Idol”-gänget också gillade idén i och med att det är också är en slags musiktävling. Och dom var superpepp från början vilket kändes extra skoj, säger han.

Anders Bagge ska tävla i Melodifestivalen 2022 med låten ”Bigger than the universe” skriven av honom själv tillsammans med Mello-veteranerna Jimmy Jansson, Peter Boström och Thomas G:son.

Melodifestivalen 2022 har premiär lördag 5 februari. Vilken deltävling Anders Bagge ska tävla i är ännu oklart.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Galastass i världsklass – men underkänt för Bagge: Bäst och sämst klädda i Mello deltävling 3

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Anders Bagge

Idol

Thomas G:son