Svenska sjuksköterskans fina insats – i Frankrikes bidrag

avLinn Elmervik

MELODIFESTIVALEN

LISSABON. Sjuksköterskan Martina Svensson förlöste den liberianska flyktingen Taiwo Yussif på öppet hav.

I kväll tävlar Frankrike i Eurovision song contest med en låt om den dramatiska händelsen.

– Jag grät när jag hörde den första gången, säger Martina Svensson.

Bara timmar efter att Taiwo Yussif plockades upp av räddningsbåten utanför Sicilien i mars förra året satte värkarna i gång. Strax efteråt föddes dottern Mercy.

Historien om den gravida kvinnan på flykt berörde den franska duon Madame Monsieur så djupt att de skrev en låt om händelsen. I kväll tävlar de i Eurovision Song Contest med bidraget ”Mercy”.

Med under räddningsaktionen var den svenska sjuksköterskan Martina Svensson, som till vardags jobbar som narkossköterska på Huddinge sjukhus. Tidigt på morgonen den 20 mars 2017 plockade hon och kollegorna på Läkare utan gränsers fartyg Aquarius upp en grupp flyktingar ur en gummibåt på Medelhavet.

– Jag var den som stod längst fram i räddningsbåten och såg Taiwo ombord. Som höggravid kvinna var hon en av dem som fick komma först ombord på Aquarius, säger Martina Svensson.

1 av 3 | Foto: Patrick Bar/SOS MEDITERRANEE
Martina Svensson tillsammans med kollegan Elizabeth Ramlow, Mercy, Mercys mamma Taiwo Yussif och farbror.

”Bara att hoppas att allt skulle gå bra”

Knappt ett dygn senare satte förlossningen i gång.

– Det var bara att hoppas att allt skulle gå som det ska. Jag vet att en förlossning kan gå på många olika sätt och mitt därute till havs har man inte de resurser man har på ett sjukhus, säger Martina Svensson.

Mamma och barn hade tur. Några timmar senare föddes en frisk liten flicka.

– Hon gav starka livstecken så fort hon kom ut och skrek i högan sky. Jag hade en kommunikationsradio som man kan skicka ut meddelanden över hela båten med och satte den framför henne. Hela båten fick höra när hon skrek och det utbröt ett fantastiskt jubel. Då blev vi 947 i stället för 946. Det var en otrolig händelse, säger Martina Svensson.

”Jag grät”

På Sicilien hämtades Taiwo och Mercy upp av ambulans och flera internationella medier rapporterade om den hjärtevärmande historien. Kort efteråt dök den upp i Madame Monsieurs nyhetsflöden.

– Jag blev väldigt, väldigt berörd när jag hörde låten första gången. Jag grät. De beskriver många människors hemska öde på ett så bra sätt. Den får mig att tänka på alla som blev räddade och de vi inte kunde rädda, säger Martina Svensson.

Taiwo och Mercy, som fyllde ett i mars, bor i dag i ett flyktingläger på Sicilien. De hoppas på att snart få flytta därifrån.

Så har det gått för Sverige i Eurovision 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM