Portugals kupp på presskonferensen

Salvador Sobrals utspel efter Eurovisions semifinal

KIEV. Hjärtsjuka Salvador Sobral charmade Europa med sin sång.

Sen tog han chansen – med en glödande kupp på presskonferensen.

– Om vi ska kalla oss människor och inte djur så måste vi visa mänsklighet, sa han.

Läkare stoppade Salvador Sobral, 27, från de första repetitionerna i Kiev. Men ändå lyckades han charma Europas tv-tittare med sin ”Amar pelos dois” och tog sig vidare till final.

Då passade han på att genomföra en politisk kupp efter tv-sändningen i natt.

– Det här är en stor europeisk fest. Det handlar om musik. Men det finns saker som bekymrar mig och som bekymrar många, om man har ett hjärta så borde man bekymra sig, säger han.

Opererades

Han ställde sig upp inför den samlade världspressen och visade upp sin tröja med orden ”S.O.S FLYKTINGAR”.

– När jag tänkte på att jag skulle åka åka hit så tänkte jag direkt på flyktingar, för de reser från sina länder. Flyr från döden.

Salvador Sobral är svårt hjärtsjuk och opererades också i våras för två bråck. En operation som tog lång tid för honom att återhämta sig ifrån. På grund av sjukdomstillståndet tilläts han inte att resa till Kiev förrän i söndags, en vecka senare än planerat.

”Vansinne”

Under presskonferensen fortsatte han:

– Missta er inte, de här människorna är inte invandrare. De är flyktingar, som flyr från döden. Jag ska inte säga att Europa inte försöker, alla försöker, men jag känner att det är så lätt att… det är så mycket byråkrati i flyktinglägren. De frågar efter födelsecertifikat. Från människor som precis kommit i plastbåtar. Det är vansinne.

Glöden i rösten var tydlig och bland fansen i presscentret hördes jubel.

– Vi måste skapa lagliga och säkra vägar från de här länderna till de länder de är på väg till.

Utspelet under presskonferensen var planerat.

– Om jag är här och kan göra mig hörd i Europa så är det minsta jag kan göra att försöka föra ut ett medmänskligt budskap. Om vi ska kalla oss människor och inte djur så måste vi visa mänsklighet, säger Sobral.

Publisert:

LÄS VIDARE