Fab Freddie om kritiken: ”Väldigt tufft”

1 av 4

avLinn Elmervik

MELODIFESTIVALEN

ÖRNSKÖLDSVIK. Han kallades ”klyschig homomaskot” på radioprofilen Roger Nordins Instagram.

Nu har Melodifestival-sidekicken Fab Freddie slutat ta del av kritiken i sociala medier.

– Jag tog åt mig ganska mycket, säger han.

Han ska komplettera David Lindgren i årets Melodifestival.

Men sidekicken Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, 27, har delat tittare och tyckare i två läger.

Medan en del hyllar hans glittriga inspel i programmet, riktar andra hård kritik mot upplägget. Kritikerna menar att SVT släppt Fab Freddie vind för våg utan ett tydligt manus. Samtidigt har hans flamboyanta personlighet resulterat i näthat i sociala medier.

Kritiken har gått så långt att Fab Freddie valt att sluta läsa nyheter och inlägg på Instagram och Facebook för att inte bli ledsen.

– Jag läste till en början och tyckte det var lite tufft...eller väldigt tufft om jag ska vara ärlig. Efter det bestämde jag mig för att jag inte kan låta kommentarerna påverka min prestation. Jag stängde av ganska mycket, slutade följa olika nyhetssidor på Facebook och bad kompisar att läsa först och ge en liten kommentar om vad som skrevs så att jag inte gick in och läste direkt, säger han.

”Tycker SVT har omfamnat mig”

Trots det nåddes han av radioprofilen Roger Nordins inspel i debatten för ett par veckor sedan. I ett inlägg på Instagram publicerade Rix FM-programledaren ett sms där Fab Freddie kallades ”en påklistrad och klyschig homomaskot” och fick medhåll av SVT-profilen Pekka Heino.

– Jag känner egentligen inte riktigt att jag vill gå in i den debatten, men jag tyckte att det var tråkigt att höra det på ett personligt plan. Jag går bara ut och är mig själv och att då få höra att man ses som en typ av klyscha eller nidbild av homosexuella, det tyckte jag inte var jättekul att höra.

Han håller inte med om att SVT inte gett honom tillräckligt tydliga linjer eller att de slarvat med hans manus eller regi.

– Jag tycker att SVT på ett väldigt fint sätt har omfamnat mig och det jag kommer ifrån. Jag gick in med inställningen att min roll i Melodifestivalen skulle vara väldigt spontan. Jag skulle stå för det här galna. Och sen förstår jag att folk kanske inte alltid förstår den grejen, säger han.

Stöttas av föräldrarna

Under hela programturnén har han stöttats av både produktionen och nära och kära.

– Hela produktionen har varit fantastisk. Alla har varit så himla fina. Sen har jag haft ett jättefint stöd av David och inte minst mina föräldrar som stöttat mig i allting. Jag har haft ett bra skyddsnät att falla tillbaka på när det ibland har stormat lite.

Hur mår du nu?

– Jag känner mig faktiskt väldigt stark. Nästan starkare än jag någonsin känt mig innan i mitt liv. Att jag kunde ta mig igenom det här, att jag kunde gå ut och fortsätta att vara med mig själv och att jag kan uppmuntra folk att glittra lite är ju helt magiskt.

Här är kritiserade mello-programledarna 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM