Mejla

Markus Larsson

Tråkigaste startfältet i Melodifestivalen sedan Dackefejden

MELODIFESTIVALEN

Kan vi prata om något annat?

Fanns en tid för länge sedan när det pratades om att Melodifestivalen närmade sig den riktiga popvärlden.

Det var väl ungefär när The Ark ställde upp 2007.

I dag ser det inte riktigt likadant ut.

Någonstans har tävlingen blivit en egen bubbla igen, som egentligen inte har att göra med något annat än sig själv.

Det finns inga överraskningar i årets startfält. Skulle i så fall vara att Felix Sandman ställer upp igen. Är inte han för stor och framgångsrik för den här tävlingen. Sandman måste, så här på förhand, betraktas som en av de största favoriterna vid sidan av Hanna Ferm.

Och resten?

Hur knäppt är inte Drängarna?

När namn som Linda Bengtzing, Sonja Aldén, Robin Bengtsson och Anna Bergendahl, Mariette och Nanne Grönvall ploppar upp igen är det lätt att somna innan man läser klart den här meningen. Det är lika spännande som att sitta och titta på när någon häller upp vatten i ett glas.

Var det exempelvis nödvändigt att damma av och baxa fram Drängarna igen? Hur knäppt är det på en skala mellan 1 och 2978? 2979?

En relevant fråga är om skivbolagen är lika intresserade av att delta och lansera nya eller gamla artister i tävlingen längre. Är det värt pengarna eller har den strömmade eran gjort att Melodifestivalen tappat sin betydelse? Det finns kanske andra, billigare och mer bekväma sätt att lansera, eller återlansera, artister än att låta dem riskera att åka ut mot Thorsten Flinck? Och de bästa låtskrivarna är upptagna med att skriva nya Billboard-hits i stället.

Alla inblandade är i dag så medvetna om vad som fungerar eller inte att det nästan blir komiskt.

Runt tre miljoner tittare

Samtidigt är det befängt att recensera tävlingen och programmet innan det har börjat. På ett sätt är Melodifestivalen större än sina deltagare. Om runt tre miljoner tittare bänkar sig framför gammel-tv:n sex lördagar i rad spelar det kanske ingen roll vem som står där och spexar bredvid programledarna.

Om dessa artister belönats med spektakulära låtar är mycket förlåtet, men på papperet börjar stjärnstatusen att krympa. Den utvecklingen har å andra sidan pågått i många år.

Med något enskilt undantag vet man exakt vad eller vilka som kommer synas i rutan – och hur länge kan det pågå innan flaggskeppet kantrar?

Sverige får som vanligt ett resultat i februari och mars. Tills dess är upplägget som en lågbudgetvariant av Melodifestivalen.

Att startfältet presenteras samma vecka som Black Friday känns nästan som en tanke.

Få Sveriges absolut bästa kolla på Mellon - följ ”Vi som älskar schlager” på Facebook

Få världens bästa koll på Melodifestivalen 2020 - följ ”Vi som älskar schlager” på Facebook

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Som en rosasvart lakritsbit i en oljekladdig skål”

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Felix Sandman

Hanna Ferm

Linda Bengtzing