Elov & Beny: Första gången vi spelar nyktra

Epadunkarna kliver in i Melodifestivalen

Av:  Ann Edliden/TT

Epadunkarna Elov & Beny har oddsen emot sig när de kliver in i Melodifestivalen. Men som med allt annat i livet tar de det med en klackspark.

– Åker vi ut blir ingen förvånad och går vi vidare så är det vi som är årets skräll, säger Oscar ”Beny” Kilenius.

Hos bettingsajterna ligger Elov & Beny långt ned på listan över vilka som går till final i Melodifestivalen. Vilket duon alltså ser som en fördel.

Under Zoom-intervjun sitter de i sin studio i Örebro och dricker energidryck med skumtomtesmak för att lugna nerverna inför Melodifestivaldebuten.

– Vi fick tio flak i sponsring och nu är det bara den här smaken kvar, säger Oscar Kilenius.

– …och den är skitäcklig, fyller Mattias Elovsson i.

Mattias ”Elov” Elovsson och Oscar ”Beny” Kilenius fann varandra 2008, via en grupp som tillsammans spelade spelet ”Counter-strike”. De testade att spela in en låt halvt på skoj och skickade sedan runt det färdiga resultatet till vänner. De plockades snart upp av en producent i Karlstad och fick en smärre hit med ”Singel och sökande”, åtminstone i partykretsar.

– Det har varit en nischad målgrupp: festpubliken och raggarpubliken. Våra låtar har också levt länge, eftersom folk lyssnat på dem på förfester i flera år. Sedan nådde vi en helt ny nivå med ”Bubbel på balkongen”, säger Elovsson.

Mattias "Elov" Elovsson & Oscar "Beny" Kilenius debuterar i Melodifestivalen.
Mattias "Elov" Elovsson & Oscar "Beny" Kilenius debuterar i Melodifestivalen.

Klipp på Tiktok

Elov & Beny låter ofta fansen vara med och bestämma riktningen för musiken, vilket resulterat i den största hitlåten hittills och samarbetet med sångerskan Sofie Svensson.

– Hon lade ut ett klipp på Tiktok där hon spelade refrängen på gitarr och frågade vad låten skulle heta. Vi föreslog ”Bubbel på balkongen” och då skrev folk ”ska ni inte göra den ihop?”. Faktum var att vi redan hade bokat in en träff med henne för att skriva låtar, säger Oscar Kilenius.

Samarbetet resulterade i en av sommarens stora festlåtar, tvåa på topplistorna i både Sverige och Norge. Texten om att ”ströga” (köra raggarbil) på ”Löga” (område i Västerås) är typisk för genren epa-dunk. Själva är Elov & Beny uppväxta i Örebro och var från början inte särskilt bevandrade i raggarkulturen.

– Det är egentligen det som ”Raggen går” handlar om. Vi har lärt oss den kulturen av våra fans. I somras fick vi spelningar på bilträffar och åkte runt på Löga i Västerås. Det är en ganska härlig, problemfri kultur – och med problemfri menar jag att man lever för stunden i de här bilarna, säger Oscar Kilenius.

– De gångerna jag har blivit medbjuden att åka runt inne i Örebro med raggarbil och dunkat hög musik så har alla kollat efter en när man åker förbi. Jag märker hur de tänker att ”där åker en riktig jävla cowboy” och jag älskar den känslan, säger Mattias Elovsson.

Framträdandet i Melodifestivalen är det första i tv på 14 år, räknar duon ut. Det blir också den första spelningen där de inte dricker öl innan de äntrar scenen.

– Det här blir ett nyktert gig, vilket är nytt för oss. Eftersom vi ofta spelar i festliga sammanhang så brukar det bli en och annan bärs som slinker ned. Nu ska man titta in i olika kameror och vara fokuserad. Alkohol hjälper en att lugna nerverna så vi kanske kommer att skaka som asplöv. Men vi har ändå gjort över 100 gig så man borde väl klara det, säger Oscar Kilenius.

Fick opereras

Musiken må handla om livets goda men Elov & Benys karriär innehåller också mindre soliga sidor. 2015 fick Mattias Elovsson en cancerdiagnos, något som ställde frågan om musikkarriären på sin spets.

– Det var riktigt kaos och jag höll på att stryka med. De opererade bort en stor bit av tjocktarmen, där tumören satt. Sedan var jag bra i nästan fem år och läkaren sade att ”nu är det nästan champagne-läge”. Men vid nästa kontroll så hade jag en ny tumör och det blev en till operation 2019, berättar han.

– Det var det som gjorde att vi sade att nu får vi satsa på det här, säga upp oss från våra vanliga jobb och bara köra på musiken, fyller Oscar Kilenius i.

Sedan dess har duon jobbat med musik på heltid, även som producenter åt andra för att få det att gå runt.

– Folk verkar få en ny syn på vad som är viktigt efter en sådan händelse. Men jag var nog mycket sådan redan innan att jag sade ja till allt. Direkt efteråt så blev jag extremt ödmjuk inför livet, men det försvann ganska snabbt…

– …nu är han lika dryg som vanligt igen, säger Oscar Kilenius.

Publisert:

LÄS VIDARE