Markus Larsson

Ett ödesår för Loreen och Melodifestivalen

Markus Larsson om Melodifestivalens startfält 2023

Loreens intuition sa: ”kör”.

Min magkänsla säger något annat:

Är hon inte klok?

Det är en sorts dårskap.

Vad har Loreen att vinna på att tävla igen?

Tja, en hit kanske. Karriären har innehållit mycket, men just hits har varit lika sällsynta som antalet roliga skämt i programmet sedan 2016.

Men att nå upp till ”Euphoria” är omöjligt.

Förväntningarna på nya bidraget ”Tattoo” blir inte mindre av att hon återförenas med de två låtskrivarna som skrev hennes signaturmelodi för tio år sedan, Peter Boström och Thomas G:son.

Det finns också en teoretisk möjlighet att tittarna till och med får uppleva ett ”Androla”-drama igen

Och ju större förväntningar, desto högre fallhöjd. Man kan säga så här:

En artist som Melanie Wehbe börjar från noll i Linköping. Loreen hoppar från toppen av skyskrapan Burj Khalifa i Dubai. Utan fallskärmsavtal. Det återstår att se var, och hur, hon landar.

Lycka till, buona fortuna och feliz navidad.

Loreen.
Loreen.

Risken finns att Loreen, precis som när hon tävlade med låten ”Statements” 2017, åker ut under lätt förnedrande omständigheter. Det finns också en teoretisk möjlighet att tittarna till och med får uppleva ett ”Androla”-drama igen. Hon kan, precis som Carola och Andreas Johnson i Kiruna 2008, bli nedsågad av en nyckelharpa.

Japp, Nordman är tillbaka igen. Sist de syntes i Melodifestivalen kunde man fortfarande elda upp kvinnor på scenen utan att något större mankemang.

Vilka tider.

Nordman med ”I lågornas sken” 2008...
Nordman med ”I lågornas sken” 2008...
...som slog ut Carola och Andreas Johnson.
...som slog ut Carola och Andreas Johnson.
Jon Henrik Fjällgren.
Jon Henrik Fjällgren.

På förhand borde det stå mellan startfältets två största stjärnor: Loreen och Jon Henrik Fjällgren. Möjligen skuggas de av Tone Sekelius. Are you jojking? Nej, jag gissar.

Och bara därför lär det inte sluta så alls. Ifjol var det få som visste vem Cornelia Jakobs var innan tävlingen började. Eftersom startfältet kryllar av okända talanger kan 2023 bli en liknande repris.

Det är ytterligare ett skäl till att aldrig ta vårt löjliga lilla land på allvar

Det finns en viss anledning att återkomma till några av dem. Men jag noterar i alla fall att epa-traktorpopen äntligen strögar in i Melodifestivalen tack vare duon Elov & Beny.

Elov & Beny.
Elov & Beny.

Och som vi har längtat efter att höra den hyfsat aktuella mixen av Eddie Meduzas könsrock och den digitala grodan Crazy Frog på bästa sändningstid. Det är ytterligare ett skäl till att aldrig ta vårt löjliga lilla land på allvar.

Nästa år blir även Melodifestivalen en testballong. I princip alla nöjesprogram tappar tittare. ”På spåret” verkar hittills vara enda undantaget. Publiken har inte samma behov att samlas runt lika många lägereldar längre.

”Vart är vi på väg?”

Inte ens för Melodifestivalen är svaret på Kristian Luuks klassiska fråga självklart i dag.

Uje Brandelius.
Uje Brandelius.

Larssons läckraste

  • På förhand? Jon Henrik Fjällgren och Loreen.

Larssons varning

  • Är inte Uje Brandelius i Melodifestivalen lika orimligt som att Axl Rose skulle uppträda med en mungiga på Emmabodaravet i Köpenhamn?

Här är alla artister som tävlar i Melodifestivalen 2023.

Publisert:

LÄS VIDARE