Eurovision song contest

Vitryska juryn sparkad inför finalen

Bröt mot Eurovision-reglerna

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

TEL AVIV. Den vitryska juryn har sparkats av EBU inför finalen.

Medlemmar i juryn hade avslöjat sitt röstningsresultat.

”För att följa ESC:s röstningsregler har EBU vidtagit åtgärder och avskedat den vitryska juryn från lördagens final”, säger en presstalesperson i ett uttalande enligt Eurovoix.

Den vitryska juryn har fått kicken inför semifinalen efter att ha brutit mot reglerna, det bekräftar EBU för Eurovision-sajten Eurovoix.

I en intervju efter semifinalen berättade jurymedlemmarna hur de hade röstat i semin och det strider mot EBU:s regler där jurygrupperna inte får avslöja hur de har röstat, gemensamt eller individuellt, förrän efter att finalen sänts.

”Det vitryska juryresultatet har avslöjats i en intervju, vilket bryter mot Eurovision song contests regler. För att följa ESC:s röstnignsregler har EBU vidtagit åtgärder och avskedat den vitryska juryn från lördagens final. Ett aggregerat resultat som godkänts av revisorerna kommer att användas för att bestämma vilka som får de vitryska rösterna” säger EBU i ett uttalande till Eurovoix.

Det aggregerade resultatet är en sammanräkning av olika andra länders poäng utifrån hur Vitryssland enligt statistiken brukar rösta, alltså vilka andra länder de röstar mest likt.

Så gör EBU också när något går fel vid ett lands telefonröstning, eller om det i något land är för få som röstar. San Marino som inte har ett eget telefonnät får alltid aggregerade röster istället för telefonröster. Däremot har San Marino som vanligt en jury som levererar halva poängen från det landet.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Politiska storbråket stoppar Ukraina från Eurovision: ”Bryter fullständigt mot yttrandefriheten”

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Belarus