Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Stim-attacken på Melodifestivalen: ”Karikatyrer”

Sågar låtarna i tävlingen

Av: 

Linn Elmervik

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

LEKSAND. Jon Henrik Fjällgren har anklagats för låtstöld.

Nu sågar upphovsrättsorganisationen Stims musikkonsulent låtarna i Melodifestivalen.

– Många är karikatyrer på andra låtar, säger Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim.

Jon Henrik Fjällgrens bidrag ”Norrsken” anklagas för att vara en stöld från Axwell och Ingrossos låt ”Sun is shining”. Förra veckan anklagades Andreas Johnson för att ha plagierat Avicii-hiten ”Without you”.

Nu riktar Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) hård kritik mot Melodifestivalen efter anklagelserna om låtstölder.

Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim som jobbar med plagiatsanklagelser och upphovsrättsfrågor, menar att flera av bidragen är kopior av andra låtar.

– Låtarna i Melodifestivalen är nästan inte låtar. Många är karikatyrer på andra låtar. Musiken som är med är lite speciell. Du har tre minuter på dig att få till en jättehit och då måste man få igenkänning hos publiken. Om du gör något helt nytt är det inte så troligt att du blir ihågkommen, säger han.

Under Melodifestivalen ökar mängden anmälningar om låtstölder till Stim markant, något som Musikguiden i P3 var först med att rapportera.

– Det kan vara så att det är en artist som du tycker fantastiskt illa om som är inne och klampar på ett område som du tycker bättre om. Då är du där och tycker att den här dåliga artisten ska inte förstöra den här artistens goda rykte.

Jon Henrik Fjällgren.

Kopierar varandra

Det har till och med gått så långt att Melodifestival-bidragen blivit kopior av varandra.

– Det brukar vara åtminstone ett par, tre stycken låtar som är förvånansvärt lika förra årets vinnare. Är det en svullig ballad som vunnit ena året så är det stora svulliga ballader nästa år också. Är det fem vilda ungdomar som sjungit punk som vinner kan vi sätta pengar på att det kommer vara ganska många nya punkgäng nästa år, säger Jonas Nordin.

Björkman: Synnerligen oförskämt

Jonas Nordin vill inte uttala sig om de enskilda låtarna, men säger att så länge ingen anmäler Andreas Johnson eller Jon Henrik Fjällgren tittar Stim inte på likheterna.

– Så länge inte Aviciis management tycker att det är ett stort problem och känner sig trampade på tårna finns det inget case. Då är det inget plagiat.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman är förvånad över Nordins utspel.

– Jag tycker att det är en väldigt rolig sägning för det är humoristiskt sagt, men om han menar allvar med det så tycker jag att det är synnerligen oförskämt mot 81 av sina medlemmar att han anser att deras verk är karikatyrer av musik. Det får stå för honom, vi tycker något annat.

Eleonor Otterdahl, kommunikationsansvarig på Stim, reagerar på Jonas Nordin uttalande:

– Har det gjorts sådana här uttalanden är det olyckligt och ingenting som Stim som organisation står bakom, säger hon.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Melodifestivalen

LÄS VIDARE

Den hälsofarliga låten borde diskas

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Jon Henrik Fjällgren

Andreas Johnson

Christer Björkman