Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Eurovision: Ryska artisten erbjuds att tävla – via satellitlänk

Belagd med inreseförbud i Ukraina – kan ändå få medverka i tävlingen

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon stoppades av den ukrainska säkerhetstjänsten.

Men nu vill EBU ändå att den ryska artisten Julia Samojlova ska tävla i Eurovision song contest – via satellitlänk.

– Det är EBU:s avsikt att varje tv-bolag som har valt att delta i Eurovision song contest också får göra det, säger Eurovisionchefen Jon Ola Sand i ett uttalande.

Eurovision song contests arrangör, den europeiska tv-unionen EBU, gör allt för att möjliggöra för den ryska artisten Julia Samojlova att ställa upp i tävlingen i maj.

Detta trots att Ukrainas säkerhetstjänst SBU belagt henne med inreseförbud eftersom hon har framträtt i Krim efter att Ryssland anekterade halvön 2014 och därmed brutit mot ukrainsk lagstiftning.

Har aldrig gjorts tidigare

Nu meddelar därför EBU i ett pressmeddelande att man har erbjudit den ryska tv-kanalen Channel One att låta sin artist delta i tävlingen, men via satellitlänk från Ryssland.

”Det här är något som aldrig tidigare har gjorts i tävlingens 60-åriga historia, men i enlighet med Eurovisions värderingars anda av inkluderande och årets tema, att ”fira mångfald” har beslutet fattats att låta alla 43 deltagande länder få möjlighet att delta”, skriver EBU i pressmeddelandet.

Samtidigt fortsätter EBU att arbeta för att övertyga de ukrainska myndigheterna om att inte tillämpa inreseförbudet mot Julia Samojlova och i stället låta henne vara på plats i Kiev och genomföra tävlingen i maj.

Försöker övertyga Ukrainas myndigheter

– Vi fortsätter vår dialog med de ukrainska myndigheterna med ambitionen att alla artister ska kunna närvara för att framträda i värdstaden Kiev, vilket givetvis är det alternativ vi föredrar, säger EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand i ett uttalande.

Han betonar att Eurovision song contest inte ska vara en politisk tävling.

– Det är absolut nödvändigt att Eurovision hålls fri från politik och därför, med tanke på omständigheterna kring Julias inreseförbud, har vi känt att det är viktigt att föreslå en lösning som överskrider problemen. Vi har erbjudit Channel One Russia möjligheten att låta Julia framträda live via satellitlänk eftersom det är EBU:s avsikt att varje tv-bolag som har valt att delta i Eurovision song contest också får göra det, säger Eurovisionchefen Jon Ola Sand.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM