Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Stoppade knivarna i Edward Bloms fullmatade nummer

Avslöjar hemligheterna bakom maxade scenshowen

KARLSTAD. De stoppade knivarna i Edward Bloms Mellonummer.

Nu berättar SVT:s nummeransvariga om hemligheterna bakom gastronomens maxade show.

– Det blev lite magstarkt med knivar, säger Lotta Furebäck.

Det började som en enkel vision från Edward Blom: hans nummer skulle vara galet och innehålla mat.

– Det skulle vara ett härligt galet revynummer, lite Ernst Rolf möter Barnkanalen, säger Lotta Furebäck som är SVT:s nummeransvariga ihop med Mari Ryberger.

Det som visas i kväll är ett nummer som Nöjesbladets Markus Larsson skriver ”måste ha regisserats av en pårökt tusenfoting”.

På scenen får gastronomen sällskap av en dansande ost, en klase vindruvor med ben, en jordgubbstårta och en hummer.

– Vi har fått hjälp med dräkterna av kostymören Christopher Bergström. Vi har fått gå på texten: hummer och ost finns med där, sedan har vi sett vad vi kunnat få tag på i kostymväg och inte behöver sy upp själva. Vi ville inte ha pizza eller hamburgare. I Edwards värld är det mer lyxiga delikatesser som är ”livet på en pinne”, säger Mari Ryberger.

Sedan kastar sig dansarna sig ur matkostymerna och blir dansande bord i den andra halvan av numret.

– Där skulle det vara mer lyxigt och tjusigt med fyrverkerier, säger Lotta Furebäck.

TÅRTAN

Först hade teamet tänkt ha en dansande cupcake, men bestämde sig för en jordgubbstårta.

– Det blev roligare, och med en jordgubbe på huvudet, säger Lotta Furebäck.

Tårtan skulle ha hjulat i ett parti, men det gick inte.

– Vi tvingades ändra koreografi på plats i Karlstad på grund av kostymerna. Det gick inte att hjula när man är en tårta med en stor jordgubbe på huvudet. Nu hjular hummern och vindruveklasen och så får osten och tårtan göra andra saker i stället.

OSTEN

– Hummern fanns i ett kostymförråd genom en av våra kollegor, tårtan fanns också och osten fanns att köpa. Men Christopher har pimpat den med glittertyg i hålet på sidorna och med en liten hatt, säger Lotta.

När champagnen poppar upp hoppar de upp, vindruvan tar tag i hummern och kastar upp honom. men vindruvan har svårt att ta tag i hummern, vi är rädda att den ska sprängas, nu får osten göra det kastet i stället.

VINDRUVEKLASEN

Gjord av 35 lila ballonger med en liten specialgjord hatt.

– Hatten kommer från en bananklänning och är omklädd av Christopher, säger Mari Ryberger.

HUMMERN

Hummerdräkten är stor och lite lurig att hantera.

– Den åker lite fram och tillbaka vid öppningen för ansiktet och täcker för och hans lilla stjärt åker runt och kan plötsligt hamna under dansarens fötter, så han har lite att hålla koll på, säger Lotta.

När osten smälter framför Edward står hummern och vindruvan och streetbattlar bakom.

GAFFLAR

– Först hade vi käppar som i ett revynummer men vi tyckte att det skulle vara roligare med bestick. Men knivar kändes lite magstarkt, så det blev gafflar i stället. Edward ville inte ha någon koreografi, men en stor gaffel att peta på någon med, säger Mari.

– När kören sjunger ”nåt för vår smak” spetsar maten sig själva med en gaffel och tar en tugga av sig själv, säger Lotta.

BORDEN

Dansarna har tjugo sekunder på sig att byta om till dansande bord, två killar och två tjejer.

– De backar in och ska hinna dra åt selen så att borden sitter kvar. Killarna har sina kypasröverdelar med skjorta och väst under sina dräkter och tjejernas klänning ligger som en bit av duken som de drar över huvudet. De säger varje gång att det är på håret att de klarar av det, säger Mari Ryberger.

Varje bord har 63 champagneglas och dukarna är totalt 75 meter tyg. Varje dansare har också hjälp av en assistent för att komma in i dräkterna och som sedan tar bort de byggbockar som borden står på från början.

– Först tänkte vi ha borden utanför scenen men de kommer inte emellan led-pelarna med en meters mellanrum, och de skulle heller inte hinna byta om då, säger Lotta Furebäck.

OVERLAY

Tv-tittarna får mer pynt i tv-rutan än publiken på plats. En ”overlay” med en ost som ligger och smäkter i hörnet av skärmen, ett saltkar som hoppar och studsar när Edward

En ost som smälter i hörnet och salt som hoppar och studsar över tv-rutan när Edward sjunger ”och en gnutta salt”. Och chasmpagnekorkar som poppar upp.

SKÄRMARNA

På de stora skärmarna i bakgrunden flyger korvgirlanger, ktrabba, kalkoner, räkor och fiskar runt.

Publisert:

LÄS VIDARE