Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Fab Freddies tårar tittarna inte såg efter talet om barndomen

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

Känslostormen efter publikens stora hyllning

KRISTIANSTAD. I kväll gav Fab Freddie hatet en känga – med en personlig berättelse om sin barndom.

Efter publikens jubel, bakom kulisserna brast Melloprofilen i tårar.

– Jag blev faktiskt överväldigad, säger han.

Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, 27, har delat Sverige.

I det stora hela har han mötts av folkets kärlek, men som för alla som vågar ta plats finns det mörka krafter som vill sprida sitt hat.

– SVT sa det innan och jag trodde att jag skulle vara beredd på det, men det var jag nog inte. Det var tufft där till en början.

I kvällens delfinal ger Melodifestivalens sidekick tillika Barnkanalens programledare hatet en käftsmäll – och alla andra en peppande klapp på axeln att vara sann mot sig själv.

”Jag vågade inte”

I ett känslomässigt tal berättar han om barndomen och uppväxten i Påryd, ett litet samhälle utanför Kalmar, där han ständigt kände att han inte var som alla andra.

– Det var när Mello var på tv:n som jag såg artisterna som hade sina paljetter. De vågade glittra och vara sig själva, det vågade inte riktigt jag. Men de inspirerade mig så mycket till att våga glittra och nu står jag här, sa han och mottog publikens jubel.

– Nu vågar jag glittra, och vi kan alla glittra. Det är fantastiskt. Glitter ger hopp, det ger ljus, fortsatte han innan David Lindgren hyllade honom.

– Nu står du mitt i den här världen, vilken resa du har gjort. Och det är många som uppskattar att du finns i rutan. Och nu är det dags att göra det officiellt, nu utser vi Melodifestivalen till glittrets högtid och Fab Freddie till regent, sa Lindgren till publikens jubel.

Grät bakom scenen

Efteråt var Fab Freddie tagen.

– Att stå där på bästa sändningstid inför så många tittare och få dela med sig av sin egen personliga historia och känna att man förhoppningsvis kan inspirera och hjälpa andra som kanske inte känner att de vågar glittra. Det är så häftigt att jag inte kan sätta ord på det. Det kändes verkligen viktigt. För min personliga del kändes det viktigt för att ge ett djup till mig, säger han.

Och faktum är att känslorna svämmade över bakom kulisserna.

– Det kändes som att det blev på riktigt och jag blev faktiskt överväldigad. Vi har ju repat det här ett x antal gånger men nu när vi gjorde det inför publik och känna att de verkligen hakade på och förstod mig. De var väldigt peppande så det kom faktiskt någon liten tår när jag gick backstage sedan. Det kändes viktigt på så många sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE