Stim backar – efter karikatyruttalandet

Tonar ner dissen: ”Olyckligt”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:

LEKSAND. Stims expert kallade Melodifestivalens låtar för karikatyrer.

Nu backar organisationen.

– Har det gjort sådana här uttalanden är det olyckligt, säger Eleonor Otterdahl, kommunikationsansvarig på Stim.

Stims (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) musikkonsulent Jonas Nordin beskrev flera av bidragen i Melodifestivalen som ”nästan inte låtar, utan karikatyrer på andra låtar”.

Uttalandet fick tävlingens exekutive producent Christer Björkman att reagera starkt. Han menade att det var oförskämt mot de 81 av organisationens medlemmar som skrivit låtarna i tävlingen.

”Inget Stim står bakom”

Nu försöker Stim tona ner expertens uttalande.

– Har det gjorts sådana här uttalanden är det olyckligt och ingenting som Stim som organisation står bakom. Vi värderar inte och har inte åsikter överhuvudtaget om musikens kvalitet på det sätt som det låter, säger Eleonor Otterdahl, kommunikationsansvarig, och fortsätter:

– Vi älskar all musik och melodifestivalen är ett fantastiskt arrangemang för att lyfta både låtskrivare och artister.

Jon Henrik anklagas för plagiat

I veckans deltävling har Jon Henrik Fjällgrens bidrag ”Norrsken” anklagas för att vara en stöld från Axwell och Ingrossos låt ”Sun is shining”. Förra veckan anklagades Andreas Johnson för att ha plagierat Avicii-hiten ”Without you”.

Jonas Nordin ville inte kommentera det enskilda låtarna, men menade att många av bidragen är väldigt lika redan existerande musik.

– Du har tre minuter på dig att få till en jättehit och då måste man få igenkänning hos publiken. Om du gör något helt nytt är det inte så troligt att du blir ihågkommen, sa han till Nöjesbladet i går.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN