Betydelselös blandsaft vann över Loreen

1 av 2

LINKÖPING. Ett kritiskt läsarmejl om Loreen:

”Fan, kan man inte bara få ha kul och se något betydelselöst någon gång?”

Tja, grattis.

Nu blir finalen verkligen mest en uppvisning i just betydelselös luft.

Melodifestivalen fortsätter att vara väldigt komisk.

Var ska jag börja?

Förslagsvis med duellen mellan Anton Hagman och Loreen.

Egentligen ska inte deras bidrag ens behöva mötas.

Skillnaden i artisteri och verkshöjd är så stor att den inte går att mäta.

Men i Melodifestivalen existerar ingen logik. Där kan precis vad som helst hända.

Och i kväll hände det igen.

Hagmans digitala hjärta i rutan brann och brann och brann. Och Loreens dito var dött och svart.

Det låg kanske i luften.

Men det mest skrattretande är den pågående debatten om att Loreens bidrag är politiskt och att det inte hör hemma i tävlingen. Allt enligt den förvånansvärt populära åsikten om att musik och politik inte hör ihop.

Ja, tjenare. Leta gärna rätt på ett stort yxskaft och säg goddag.

För det första är allt politik. Och för det andra ställde inte Loreen direkt upp med ett radikalt och provocerande manifest. Vi tittar fortfarande på Melodifestivalen här, och inte på ett gammalt tal av Malcolm X.

Det enda iögonfallande i numret var en passning till Kvinnan med handväskan, en tidlös symbol för civilkurage som egentligen inte borde ha några partifärger. För kan det verkligen finnas människor eller partier därute som inte avskyr nazister? Vilka är det i så fall? Påminn mig gärna.

Men skit samma.

Det är synd är att nummer och låtar som ”Statements” inte får tittarnas kärlek. Det var trots allt ett få Sia-inspirerade exempel i år som åtminstone försökte vara modernt och 2017.

Nu blir budskapet från Andra chansen som befarat:

Håll det enkelt, idiot. Utmana ingen i onödan. Den minsta gemensamma nämnaren gäller. Var aldrig något annat än blandsaft. Det gäller först och främst att vara ”kul” och fullständigt betydelselös. För det är tydligen bra och barnvänlig underhållning.

Glöm aldrig det. Ta nu dessa råd till era hjärtan, artister och skivbolag. Riv ut orden och spara så slipper vi dålig stämning i framtiden.

Om man får tro strömmade topplistor så ligger Wiktoria, Nano och möjligen Robin Bengtsson bra till för att vinna publikens röster i finalen. Och antagligen blir det de omdiskuterade jurygrupperna som till slut fäller avgörandet.

Det är ett anständigt finalfält, men det kunde ha varit bättre.

Det saknas ett namn i Friends arena – Loreen.

Resultatet i Andra chansen är eländigt och idiotiskt. Tävlingen dog lite igen. Men nog om det nu. Det är dags att vända blad och gå vidare.

Tur att det snart är måndag.

avMarkus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM