Corona i Eurovision – hel delegation satt i karantän

Tvingas ställa in event – medlem i polska delegationen har testat positivt för covid-19

Uppdaterad 2021-05-16 | Publicerad 2021-05-15

Rafal representerar Polen i Eurovision 2021.

ROTTERDAM. En person i Eurovision-sfären har testat positivt för corona.

Nu har hela den polska delegationen försatts i karantän och kommer att genomgå ytterligare provtagning.

Den polska artisten Rafal kommer därför också tvingas ställa in sin medverkan vid tävlingens öppningsceremonin under söndagen.

Hela den polska delegationen har försatts i karantän på sitt hotell efter att en av delegationsmedlemmarna testats positiv för corona, skriver EBU i ett pressmeddelande.

Det inkluderar artisten Rafal, 39, dansarna på scenen och alla andra medlemmar i den polska delegationen.

”Under ett rutintest vid ankomsten till Eurovision-arenan under lördagen den 15 maj testade en medlem av den polska delegationen positivt för covid-19”, skriver EBU i pressmeddelandet.

”Personen hade senast varit i arenan under torsdagen när hela delegationen kunde uppvisa negativa covid-19-resultat.”

Måste ställa in röda mattan

Sjukdomsbeskedet innebär också att hela den polska delegationen tvingas ställa in sin medverkan vid Eurovisions öppningsceremoni under söndagen, där samtliga medverkande länder ska gå längs en turkosfärgad matta och intervjuas av den närvarande pressen.

Delegationsmedlemmen som insjuknat i corona har isolerats på sitt hotellrum och nu måste hela den övriga polska delegationen genomgå så kallade PCR-test för att säkerställa att inte fler har smittats.

Det polska bidraget är skrivet av svenskarna Joakim Övrenius, Thomas Karlsson, Clara Rubensson och Johan Mauritzson.
Ingen av de svenska låtskrivarna är på plats i Rotterdam berättar Övrenius som själv nyss nåtts av beskedet om corona i Polens delegation.

– Vi har fått veta och det känns supertrist. Vi väntar på besked om vad planen är för Rafal och vår låt, säger han.

Tusse bor inte på samma hotell som Polens delegation.

Inte samma hotell som Tusse

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det en oro bland andra länder artister och delegationsmedlemmar efter att de nåtts av nyheten om smittan, i synnerhet bland de länder som bor på samma hotell som den polska delegationen. Dock bor Tusse Chiza, 19, och hela den svenska delegationen på ett annat hotell. Den svenska delegationen delar hotell med bland andra Norges artist Andreas ”Tix” Haukeland, 28, och San Marinos artist Senhit, 41.

Som en säkerhetsåtgärd under Eurovision song contest måste alla artister, scenarbetare, journalister och andra som närvarar i arena eller presscentret genomföra snabbtester för covid-19 var 48:e timme. Först då aktiveras ens ackrediteringsbricka och fungerar som passerkort genom säkerhetsspärrarna i arenan.

Eurovision song contest ingår också i ett nederländskt forskningsprojekt och kommer därför kunna välkomna upp till 3 500 personer i publiken under varje genrep och sändning, totalt nio shower i Ahoy arena i Rotterdam. För att som publik släppas in måste man kunna uppvisa ett negativt coronatest, som godkänts av dem som är ansvariga för forskningsprojektet, och efter eventet också göra uppföljningstester.

Reservplanen: Visa rep eller förinspelade framträdanden

Om även den polska artisten Rafal skulle insjukna i corona kommer EBU fortfarande låta Polen tävla. Lösningen då är att sända den sista genomsjungningen som artisten genomfört under sin andra repetition på Eurovision-scenen.

Inför Eurovision har också samtliga länder fått förinspela ett liveframträdande i den händelse att man inte skulle kunna närvara i Rotterdam. Så är fallet för den australiska artisten Montaigne, 25, som inte kommer medverka live i Nederländerna. Istället kommer hennes förinspelade tävlingsframträdande att visas under sändningen.

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.

ANNONS