Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Så skyddas artisterna från Mello-influensan

Melodifestivalen 2020: Sjuka sitter i karantän – kontrolleras av läkare vid ”checkpoint”

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

MALMÖ. SVT gör allt för att artisterna inte ska smittas i influensakaoset som drabbat Melodifestivalens produktion.

Men artisterna är redan sjuka – allra värst Ellen Benediktson som skickades rakt i säng efter repetitionen, utan att möta pressen.

– Hon har varit enormt sjuk, så sjuk som man inte blir särskilt ofta, säger duettpartnern Simon Peyron.

Influensan har slagit hårt mot Melodifestivalen inför den fjärde och sista deltävlingen. 15 personer i produktionen har insjuknat med hög feber, yrsel och värk i kroppen.

Flera artister har legat i riskzonen. Mello-debutanten William Strid, 22, har haft röstproblem.

– Förkylning har det varit, och varje morgon när jag vaknar så har jag jätteont i halsen. Det brukar släppa under dagen men det har varit lite jobbigt, absolut, säger Mellodebutanten William Strid.

William Strid har haft vissa röstproblem.
Foto: Robin Lorentz-Allard
William Strid har haft vissa röstproblem.

Victor Crone, 28, hade svårt med de höga tonerna under fredagen och sa efter genrepet att det både berodde på en snuva och ovana med en ny ljudutrustning.

– Sedan är det en svår låt, det är inget att sticka under stol med. Och när pulsen går upp, man repar tre gånger och har lite känning så sliter det mer, säger han.

Åkte hem: ”Det bästa beslutet”

Tveklöst värst drabbad har Ellen Benediktson, 24, varit. Hon mimade sig igenom repetitionen på torsdagen och ställde in välkomstfesten.

– Den värsta febern var över i tisdags, säger Simon Peyron, 26, som sjunger duetten ”Surface” tillsammans med henne.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Ellen Benediktsson lät duettpartnern Simon Peyron möta media.

När Ellen Benediktson kunde sjunga igen på fredagen kom tårar för duettpartnern.

– Det var bara en stor emotionell urladdning. Jag vill att hon ska få njuta av detta lika mycket som jag, och det är svårt att göra när man inte har rösten med sig, säger Simon Peyron.

Däremot åkte Benediktson raka vägen till hotellrummet när de repat inför Malmöpubliken.

– Vi tyckte att det var det bästa beslutet vi kunde ta för kvällen, säger Simon Peyron.

Alla sjuka kontrolleras

Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, berättar att de som fått influensan hålls i karantän. Vikarier har behövts kallas in för att fylla viktiga roller som transportansvarig, produktionsledare samt den sändningsproducent som ger instruktioner i programledarnas öron.

– Jag tror det är första gången vi är med om att så många samtidigt blir så allvarligt sjuka under många dagar. Vi har en produktionsledare som varit sängliggande i fyra dagar. Det är 39–40 graders feber, yrsel, smärta i kroppen, slemhosta och så vidare. Så det är ingen lek, säger Anette Helenius.

Foto: Robin Lorentz-Allard
”Håller karantän”. Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare berättar om sjukdomen som drabbat tävlingen.

För att undvika influensaspridning kontrolleras alla som insjuknat av läkare innan de får röra sig bland artister och kollegor igen.

– Det viktiga nu är att de som är sjuka verkligen inte smittar, och vi får det här att gå runt hela produktionen. Och framför allt inte de som ska uppträda på scenen och tävla i morgon eller nästa vecka.

Anette Helenius hoppas att inte Ellen Benediktson eller någon annan artist fått just influensa. Men projektledaren vet också att den kan slå till snabbt.

– Jag har hört om de som har gått från feberfri till 39,9 grader från en dag till en annan. Så jag hoppas verkligen inte att det är den, säger Anette Helenius.

”Inte massa hångel”

Flera artister berättar för Aftonbladet att det bjuds på ”shots” med chili och ingefära. bakom kulisserna. Artisterna undviker också onödig kroppskontakt .

– Det är mycket luftpussar. Vi vill kramas ordentligt men det blir istället ”åh jag är sjuk” och ja då blir det puss i luften, säger Mello-veteranen Nanne Grönvall, 57.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Nanne Grönvall kör med luftpussar.

Vad är ditt knep för att hålla dig frisk?

– Lite ingefära i teet kan jag köra, man jag tror inte att det hjälper så mycket för bacillusker far ju runt. Inte massa hångel med varenda en bara, säger Nanne Grönvall.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE