Brister i säkerheten på Eurovision – män tog sig in

VÄRLDSEXKLUSIVT: EBU saknar information om incidenten – ”utreder noggrant” efter larmet i natt

TEL AVIV. EBU kallar säkerheten maximal och högklassig.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att två obehöriga personer tog sig förbi två lagers säkerhet, in på det skyddade området kring arenan.

Under natten och dagen utreder man säkerhetsluckorna.

– Vi tar detta väldigt allvarligt och utreder saken noggrant, säger EBU till Nöjesbladet.

EBU och Israel har gång på gång hävdat att säkerheten är maximal på årets Eurovision song contest i Tel Aviv.

Trots det lyckades två obehöriga män ta sig in på det avspärrade området kring presscentret intill arenan under torsdagens semifinal där John Lundvik tävlade.

Under sändningen av Eurovisions andra semifinal ska männen ha lyckats ta sig förbi de yttre grindarna och ända fram till den inre avspärrning där besökarna måste passera genom en säkerhetsstation liknande den på flygplatser.

De både männen rundade dock säkerhetsstationen och lyckades i stället ta sig in i presscentret genom en oövervakad nödutgång, efter att först ha forcerat ett två meter högt och kedjat stängsel.

Två ögonvittnen berättar för Nöjesbladet hur de såg männen komma in genom nödutgången, en av dem filmade sedan hur presscentret såg ut, innan de båda försvann in på en toalett i lokalen där de stannade i omkring fem minuter.

Larmade vakter

Vittnen på plats larmade då säkerhetsvakter som tog ett kortare samtal med männen. Enligt vittnen ska de ha fått uppfattningen om att personerna varit publik som ”gått fel” efter ”ett missförstånd”.

Nöjesbladets utsända såg samtalet, som pågick i mindre än en halv minut, innan de obehöriga männen snabbt försvann från området, tillsynes utan åtgärder.

Sedan händelsen har säkerhetspersonal på plats på Eurovision-området upprepade gånger försäkrat att det ska vara ”omöjligt” att ta sig in på området. Nöjesbladet tog sig dock enkelt förbi det yttre skalskyddet utan att väskor söktes igenom eller några dokument behövde visas under torsdagseftermiddagen.

Stängslet intill den inre säkerhetsstationen som omgärdar nödutgången är dock ett vanligt gallerstaket av typen som används vid vägarbeten i Sverige och både staketet och nödutgången var under torsdagen helt oövervakat.

De vittnen Nöjesbladet pratat med menar att säkerhetspersonalen gett olika svar när de rapporterat vad de sett. En förklaring som ges är att intrånget var ett säkerhetstest, en annan är att männen ska ha blivit identifierade och omhändertagna.

EBU: ”Väldigt allvarligt”

När Nöjesbladet frågar får vi åter svaret att det är omöjligt att ta sig in eftersom 180 kameror sägs registrera allt som händer. Nöjesbladet kan dock utan problem gå runt och fotografera de aktuella områdena, stängslen och dörrarna utan att hindras.

EBU vill inte svara på frågor i samtal, men svarar Nöjesbladet på mejl. Man vill dock inte kommentera detaljerna i Nöjesbladets redogörelse innan man fått ytterligare information från säkerhetspersonalen men bekräftar att man fick ett larm i går kväll.

”Ja, vi tog emot en rapport av det slaget och tog som alltid detta väldigt allvarligt. Vi har pratat med personerna som rapporterat det till oss och utreder saken noggrant. Vi tar säkerheten för alla som arbetar på och besöker områden som arenan väldigt allvarligt. Arrangören arbetar att med lokala myndigheter och ett välrenommerat privat säkerhetsbolag. Säkerhetsnivån är i linje med lokal lagstiftning och de höga krav EBU har”, skriver en presstalesperson i ett mejl till Nöjesbladet.

Intrånget på Eurovision-området kommer bara ett par dagar efter att den israeliska webbsändningen av tisdagens semifinal hackades. Istället för tävlingen visades animerade explosioner, något tv-kanalen Kan skyllt på terrorgruppen Hamas som styr i Gaza.

– Vi vet att det var ett försök, tydligen av Hamas, att vid en tidpunkt ta kontrollen över vår digitala sändning. Men jag är glad över att kunna säga att vi efter ett par minuter kunde ta kontroll, säger tv-chefen Eldad Koblenz till israelisk radio.

”Hackningen skedde under några minuter. Vi tror inte att någon felaktighet sågs av någon större mängd personer, men EBU tar nätsäkerhet extremt allvarligt och assisterade KAN i att utreda incidenten. Lämpliga åtgärder för att förhindra att detta upprepas har vidtagits”, skriver EBU i ett mejl.

Under fredagen tycks säkerheten på området ha skärpts med noggrannare kontroller av medhavda väskor vid det yttre skalskyddet, men säkerheten har varit ett omdiskuterat ämne ända sedan det stod klart att Israel skulle arrangera årets Eurovision song contest.

Under våren tvingades EBU upprepade gånger utöva påtryckningar mot premiärminister Benjamin Netanyahu för att få Israel att bekosta de nödvändiga säkerhetsinsatserna kring de aktuella ESC-områdena. Enligt Jon Ola Sand, EBU:s Eurovision-chef, ska dock den situationen vara löst.

600 raketer sköts från Gaza

Tidigare i veckan kom dock uppgifter om att Madonna valt att inte skriva på sitt kontrakt som Eurovision-finalens mellanakt på grund av att man inte kunnat enas kring säkerheten.

Jon Ola Sand beskrev häromdagen situationen som ”lite märklig”, och menade enligt DN att Madonnas krav på säkerhetsarrangemangen är en del av problemen i förhandlingarna.

– Vi har en artist som skulle vilja vara en del av Eurovision song contest. Vi skulle älska att välkomna henne på scenen. Men för att det ska vara möjligt måste vi ha ett ramverk för säkerheten, sa han till tidningen.

För två helger sedan avfyrades enligt israelisk militär 600 raketer och projektiler mot Israel. 150 av dem sköts ned och Israel besköt 320 mål i Gaza, enligt militären. Över 20 palestinier och fyra personer i Israel dödades, enligt AFP. Tel Aviv ligger runt fyra mil ifrån riskzonen och åtta mil från Gaza. Sedan förra måndagen råder dock eldupphör Israel, enligt palestinska företrädare.

Även om EBU saknar information och ännu utreder gårdagens intrång vill man lugna alla personer i området.

”Vi ser fram emot vad som kommer att bli en underbar kväll med musik och fest med tusentals personer i arenan och alla tillhörande fester runtom i Tel Aviv och världen”, skriver man i ett mejl till Nöjesbladet.

Kommer ni att söka igenom området igen efter gårdagens incident?

”Området söks igenom rutinmässigt hela tiden”.

Missa inte en enda viktig Eurovisionnyhet - följ ”Vi som älskar schlager” för absolut bästa kollen

Publisert:

LÄS VIDARE