Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Kritiserade bandet stannar hemma

Pagan Furys sångerska tävlar ensam i Melodifestivalen

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

LEKSAND. Delar av Pagan Fury stannar hemma efter reklamkritiken.

Tre av bandets fyra medlemmar dyker inte upp i Melodifestivalen.

– De kände att de inte var bekväma med att stå här och fejkspela gitarr, säger sångerskan Mia Stegmar.

Pagan Fury är officiellt rockband för datorspelet Crusader kings och deras medverkan i Melodifestivalen har kritiserats hårt. Experter menar att gruppen är en reklamprodukt och att deras deltagande strider mot SVT:s marknadsföringsregler.

Nu står det klart att stora delar av bandet avstår från att tävla i Melodifestivalen.

På presskonferensen i november presenterades Pagan Fury som en grupp om fyra, men inför lördagens deltävling i Lidköping är bara sångerskan Mia Stegmar på plats.

Resten av bandet kommer inte att vara med.

– Det här underhållningsprogrammet tillåter inte livemusik utan här är all musik förinspelad. Då kändes det helt omotiverat för oss att presentera hela bandet. De kände att de inte var bekväma med att stå här och fejkspela gitarr och försöka göra en show. De är musiker, säger Mia Stegmar.

1 av 3

Svarar på kritiken

Till och med SVT kallade Pagan Fury för ”officiellt rockband för Crusader Kings” i en tidigare version av sin Melodifestival-app. Men Mia Stegmar tycker inte att gruppen är för tätt sammankopplad med datorspelet.

Hur ser du på kritiken?

– Det är lite okunskap. Man är ganska van vid att det är ett stort skivbolag som ligger bakom för att promota en artist. Här är det ett skivbolag/dataspelutvecklingsföretaget. Det är klart att det väcker frågor och funderingar. Är ni sammankopplade med en viss produkt? Men det är vi inte och framför allt inte under de här sex veckorna.

SVT: ”Inget reklamjippo”

SVT vill inte heller kalla gruppen för en marknadsföringskanal.

– Mia Stegmar är en fantastisk sångerska. Hon är inget reklamjippo från början utan har alltid hållit på med musik, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Pagan Fury består nu av en medlem i stället för fyra. Är inte det ett tecken på att de faktiskt inte fanns som gruppkonstellation innan de plockades upp av datorspelsföretaget Paradox?

– Jag ser inte det som något märkligt. Deras nummer har utvecklats åt ett annat håll, från att de ville ha en banduppställning till ett dansbaserat nummer. Det är inte konstigare än att Arvingarna är tre i stället för fyra som de egentligen är, säger Helenius.

Publicerad:

LÄS VIDARE