Nano om finalplatsen: ”Som en käftsmäll”

1 av 2 | Foto: SVT
MELODIFESTIVALEN

GÖTEBORG. Publikens kärlek slog honom som en käftsmäll.

Då snubblade Nano till på scenen – och sjöng sig raka vägen till final.

– Nu behöver jag inte tänka på hur jag ska överleva morgondagen, säger han.

Storfavoriterna höll för trycket. När den första deltävlingen av Melodifestivalen var över och förbi stod Nano, 30, och Ace Wilder, 34, ensamma kvar i rampljuset.

När programledarna ropade ut Nanos namn kunde finalisten knappt hålla tillbaka tårarna.

– Det var bara en sån frihet, en befrielse. Jag höll på att börja gråta innan jag skulle upp och sjunga igen, det började rinna men jag tvingade tillbaka det. Det var så känslomässigt och har varit det den senaste månaden, säger han.

Under sitt första framträdande kunde tv-tittarna se hur han snubblade till på ett av trappstegen på scenen. Mottagandet från publiken höll på att knocka honom i direktsändning.

– Jag blev så glad över all kärlek att jag höll på att ramla, jag tittade på publiken och fick en käftsmäll för jag var inte beredd på de här bekräftelsen. Det var helt maxat, säger han.

”Kan njuta för första gången”

Nano, som under veckan pratat öppet om sitt kriminella förflutna, säger att Melodifestivalen och deltävlingssegern är slutet på en åtta år lång kamp.

– Jag har längtat så länge efter att bli sedd och hörd, och nu blir jag sedd och hörd på rätt sätt. Det här betyder att jag kan fortsätta göra det jag gör och vara mig själv, säger han.

– Nu kan jag vara lugn. Nu behöver jag inte tänka på hur jag ska överleva morgondagen. Nu kan jag och min sambo njuta i kväll, för första gången på åtta år, utan att behöva tänka på morgondagen.

Är det så? Är det här en så pass viktig seger?

– Ja. Vi har försökt så länge att bli sedda och hörda. Media har inte velat se, radio har inte velat inte spela, och inför det här tänkte jag verkligen ”det är en engångschans, en möjlighet, ta den”. Och nu gick det.

Som stöd fanns både Nanos sambo och barn på plats i Göteborg.

– Utan dem skulle jag inte vara här, de är dem som räddade mig. Det är mina änglar. Det är fett, säger han.

Hade hemlig taktik

För Ace Wilder blev finalplatsen tredje gången gillt. Men artisten blev själv förvånad när resultatet kom.

– Det blev bara ”wow”. Lite övermäktigt. Jag har inte haft någon känsla för det, för jag har inte lyssnat på något, inte läst. Jag har bett alla att inte prata om det alls under veckan, säger hon.

– Men det känns verkligen skitbra att ha gått till final. Jättekul!

Tystnaden, och förbudet att prata om någonting som kunde sätta en press, var en taktik för att Ace skulle kunna hålla nerverna i schack och leverera på scenen.

– Det hjälpte mig leverera. På grund av det var jag jättelugn. Alla jag jobbar med visste det och vi sa ingenting utan var mest ”nu går vi till jobbet, repar och sen äter vi och pratar om killar, tjejer och sex”, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM