Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Nano Omar: ”Jag är inte stolt direkt”

Melodifestival-artisten om sin kriminella bakgrund: ”Nu handlar det om att göra rätt”

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

GÖTEBORG. När Nano Omar blev pappa bestämde han sig för att sluta begå brott.

På lördag spås han få sitt stora genombrott som artist.

– Jag är inte stolt direkt, för vissa grejer som jag gjort, men nu handlar det om att göra rätt i stället, säger han.

På onsdagskvällen sänkte spelbolagen oddsen för Nano Omar, 30. Nu spås hans låt ”Hold on” gå direkt till Melodifestivalens final på lördag.

Men han har en minst sagt trasslig bakgrund, med tre kortare fängelsedomar.

Nano Omar har dömts för bland annat inbrott, bilstölder och ett rån. Men när Nano Omar fick barn för åtta år sen bestämde han sig.

– Förändringen har tagit flera år. Jag trodde först att jag skulle kunna bli världens superdaddy dagen efter att jag fick barn. Men så var det verkligen inte. Vi har fått kämpa tillsammans.

Nykterist sedan två år

Det började under tonåren när han hade det besvärligt hemma.

– Lättast var att fly och jag tacklade det med alkohol. Det ledde till droger som ledde till skulder. Så började folk knacka på min dörr och då var jag tvungen att fixa pengar och på så sätt hamnade jag i den banan.

Den senaste fängelsedomen, tre månader för stöld, grovt rattfylleri och olovlig körning föll för snart åtta år sen, 2009. Nu har han varit helt nykter och drogfri i två år.

Finns det något som du ångrar särskilt?

– Det är om jag har skadat nån omedvetet. Jag har aldrig varit en person som har skadat människor. Jag är inte stolt direkt, för vissa grejer som jag gjort, men det är inget jag kan göra något åt nu, jag kan inte sitta och ta tillbaka något som jag redan gjort. Utan nu handlar det om att göra rätt i stället.

Hoppas inspirera

Tillsammans med sambon Frida har Nano Omar nu fyra barn och det är familjen och musiken som fått honom att ta sig vidare.

– Idag kan jag inte sätta fingret på den gamla Nano. Det låter så sjukt på nåt sätt. Men samtidigt är det en del av mitt liv. Förhoppningsvis kan jag inspirera de som går igenom samma resa som jag gjorde. Om jag kan hjälpa en enda så är jag lycklig, då har jag gjort någon nytta. Det är mitt sätt att betala tillbaka.

Det kommer ett ansvar med att vara artist också. Om du får en hit på lördag och och folk börjar se upp till dig, vad gör du för att inte trilla snett igen då?

– Det är omöjligt. För mina barns skull. Jag vill ge dem en trygg uppväxt och en framtid, jag vill visa dem att pappa har kommit nånstans i livet. Att få se hur min dotters ögon lyser när hon ser mig på tv, det är mäktigt. Jag visar att jag förhoppningsvis kan ge dem en trygghet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Melodifestivalens skandaler – här är alla anmälningar
Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson sätter betyg på alla låtarna i Mello-deltävling 3

ÄMNEN I ARTIKELN

Schlager 2017

Melodifestivalen

Nano Omar