Eurovision song contest

Efter rasistattackerna mot Tusse: Nu agerar EBU

Varningstext på Youtube efter hatet mot svenska artisten och favoriten Destiny från Malta

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. EBU markerar efter rasistattackerna på Tusse.

Nu lägger Eurovision-arrangören in varningstext på alla nya videoklipp på sin Youtube-kanal – och hotar att blockera nättrollen.

– Vi fördömer alla former av övergrepp online och i synnerhet diskriminerande och hatfulla kommentarer mot artister eller andra medverkande i tävlingen, säger en talesperson för Eurovision till Aftonbladet.

Nu agerar EBU efter rastistattackerna mot Tusse Chiza, 19.

På alla nya videoklipp som publicerats på Eurovision-arrangörens Youtube-kanal har man nu infört en varningstext där personer som skriver rasistiska, homofoba eller andra nedlåtande kommentarer kommer att blockeras och rapporteras.

Tusse Chiza

Foto: Björn Lindahl

Tusse under Eurovision-repetitionerna i Ahoy arena i Rotterdam

Foto: Andres Putting / EBU

Fördömer rasism och kroppshån

De senaste veckorna har den svenska artisten Tusse fått utstå ett flertal rasistiska påhopp i sociala medier. Så fort Eurovision-arrangören EBU har lagt upp bilder och videoklipp med Tusse Chiza i sina på Instagram och Youtube har kommentarsfältet fyllts med rasistiska inlägg.

Efter att Maltas favorittippade artist Destiny Chukunyere, 18, repeterat i Ahoy arena i Rotterdam har också hon fått utstå en enorm mängd elaka påhopp och kroppshån.

Destiny kroppshånades efter att ha repeterad i sin illrosa klänning i Eurovision.

Foto: Thomas Hanses / EBU

Det har fått EBU att makera genom att införa en varningstext tillsammans med alla nya videoklipp som publiceras på Eurovisions Youtube-kanal.

EBU:s markering: Varningstext under alla videoklipp på Youtube.

Foto: Youtube

Eurovision song contest firar mångfald genom musik. Vänligen var respektfull i dina kommentarer. Vi kommer inte tolerera rasism, sexism, funkofobi, homofobi, transfobi, kroppshån eller annat nedsättande eller fientligt språk, skriver EBU och avslutar med att personer som bryter mot detta ”kommer att blockeras och rapporteras”.

– Vi fördömer alla former av övergrepp online och i synnerhet diskriminerande och hatfulla kommentarer mot artister eller andra medverkande i tävlingen, säger en talesperson för Eurovision till Aftonbladet.

Eurovision 2021 äger rum i Ahoy arena i Rotterdam

Foto: Nathan Reinds / NPO / NOS / AVROTROS

Hundratusentals kommentarer

EBU säger att de får hundratusentals kommentarer på sina plattformar under Eurovision-månaden och har infört filter som helt stoppar vissa ord och emojis. Andra tveksamma kommentarer flaggas för granskning som görs varje timme dygnet runt.

Videoklipp som drabbas av mer hatkommentarer än andra granskas också ännu mer noggrant.

– Vi beklagar om några kommentarer ändå tar sig igenom och gör allt vi kan för att säkerställa att alla som deltar i detta stora enande event respekteras, därav uppropet som placerats på YouTube-kanalen den här veckan i samband med att antalet besökare växer, säger Eurovisions talesperson.

Men de hatiska kommentarerna har inte bara tagit plats på Eurovisions egna kanaler. De återfinns på Twitter, Facebook, Instagram och i kommentarsfälten på en stor mängd Eurovision-forum.

 

Eurovision-experten: Tusse mest utsatt

William Lee Adams driver Wiwibloggs, den största engelskspråkiga sajten med Eurovision-relaterade nyheter

Foto: Torbjörn Ek

William Lee Adams är chefredaktör för Wiwibloggs, den största engelskspråkiga sajten med Eurovision-relaterade nyheter. Tillsammans med sitt team tvingas han lägga ner en stor del av sin arbetstid på att rensa bort nedlåtande och rasistiska kommentarer. Och det är framför allt Tusse som har råkat mest illa ut.

– Det har varit ett knepigt år. Vi får konstant radera rasistiska kommentarer om Tusse, jag hinner knappt med. Jag vet inte om det handlar om pandemin, att folk har marinerat i nåt gift, eller känner sig extra aggressiva, men så här har det aldrig varit förut. Jag såg det inte med The Mamas exempelvis, säger han.

Arbetet med Wiwibloggs är en oavlönad hobby och nu tvingas teamet bakom sajten tillbringa dag och natt med att försöka rensa i kommentarsfält och radera ovälkomna inlägg.

– Jag vill inte heller ta bort möjligheten att kommentera helt och hållet. Det är viktigt att säga att det är mer positiva kommentarer om Tusse än negativa, men de man minns är de där fula kommentarerna som biter sig fast. Och han förtjänar det inte. Jag vill bara säga att han är en av de absolut mest karismatiska artister vi har träffat, säger William Lee Adams.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blev Sverige en supermakt i Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Tusse Chiza

Rotterdam

Destiny Chukunyere

Rasism

Melodifestivalen