Rysslands Eurovisionbidrag hånas i hemlandet

Sångaren berättar om mobbing efter utredningen om manshat

Ryska Eurovisionbidraget utreds för manshat på hemmaplan.

Sångaren Manizha Sangin berättar nu att hon hånats av högt uppsatta i landet.

– Jag kommer inte låta det bryta ner mig, säger hon.

Manizha Sangin.
Manizha Sangin.

Rysslands bidrag i årets Eurovision song contest har väckt ramaskri i landet. I slutet av mars meddelade den ryska myndigheten The investigative committee att låten utreds för manshat.

Sångaren och aktivisten Manizha Sangin, 29, som framför bidraget ”Russian woman” säger till The Guardian att hon utsatts för hat och mobbing från högt uppsatta tjänstemän och politiker i Ryssland.

Bland annat berättar hon att Vladimir Putins, 68, talesperson Dmitry Peskov avfärdat tävlingen.

”Vi pratar om en underhållningstävling där... kvinnor med skägg uppträder, sångare i kycklingkläder, så vi ser inte att detta är en fråga för oss att uppmärksamma”, ska Peskov ha sagt enligt Sangin.

Krävde utredning

Artisten säger att balladen ”Russian woman” ifrågasätter könsroller och uppmanar kvinnor att stå upp mot sexism.

Bidraget valdes ut i en tv-sänd omröstning att representera Ryssland i Eurovision i Rotterdam i maj. Kort därpå krävde en grupp krigsveteraner att låten skulle utredas, skriver The Guardian.

The Russian union of orthodox women skrev ett öppet brev med budskapet att låten ”hetsar till manshat och undergräver det traditionella familjelivet”.

– Jag kommer inte låta det bryta ner mig. Om jag bröt ihop och började gråta på skulle jag bevisa att deras ord är sanna, säger Manizha Sangin till The Guardian.

Manizha Sangin.
Manizha Sangin.

”Har ett tydligt budskap”

I intervjun säger Manizha Sangin att hon ”i väst skulle anses vara en väldigt försiktig feminist”. Hennes engagemang mot våld i hemmet och stöd för LBTQ-rörelser har dock fått henne att klassas som radikal i hemlandet, förklarar Eurovision-artisten.

Kritiken mot bidraget beskriver hon som mobbing, och hon berättar att hon slutat titta i mobilen på morgonen för att slippa pressen.

− Jag har ett tydligt budskap som jag kommer att genomföra hela vägen. Det är viktigt för dem att förstå att jag inte avviker från mina principer, att jag inte sålde ut mig när jag kunde fått mer pengar genom att vara mindre ärlig, säger artisten.

Publisert:

LÄS VIDARE