Christer Björkman om sina sömnproblem inför Eurovision

Det håller honom vaken: ”Går inte att stänga av”

avAndreas Hansson, Torbjörn Ek

1 av 3

KIEV. Christer Björkmans schema är minutiöst späckat.

Planeringen är så intensiv att han inte kan somna vissa nätter.

– Det tar tid att bygga ett så stort tv-program, och den processen kan man inte stänga av. Det är problemet, säger han.

SVT har lånat ut Christer Björkman som show- och tävlingsproducent i Eurovision song contest i Ukraina. Inför veckans semifinaler och final har han inte en minut över till något annat än tävlingen.

– Jag jobbar precis hela tiden, utom när jag sover. Vi börjar tidigt på morgonen, varje rast är ett möte: kafferast, lunch och middag. Det finns inte tid nog att klara av alla detaljer annars. Folk kommer springandes med en dator och måste ha ett svar. När vi kommer från viewingroom mellan 22–00 åker vi direkt till hotellet och äter, då har vi ett möte till. Sedan sover man 01–07, om man kan somna.

Hålls vaken av tankar

Har du svårt att somna?

– Det varierar, det är inte så att jag aldrig kan sova. I går somnade jag som en stock, men det händer att man lägger sig med ett problem som inte är löst och ligger vaken och funderar.

Vad är det som plågar dina tankar då?

– Det kan vara så enkelt som en kameralösning, hur det ska bli så snyggt som möjligt, eller om ett nummer ska vara så långt eller kapas. Det är så jädra många detaljer i ett så långt program, särskilt nu när jag håller på med både show- och tävlingsdelen som ska sammanfogas. Det tar tid att bygga ett så stort tv-program, och den processen kan man inte stänga av. Det är problemet.

Möjlighet att lämna Mellon

Under förberedelserna har Australiens delegationschef Paul Clarke aviserat att man vill värva Christer Björkman till sin egen version av Melodifestivalen.

Är du beredd att ta Christer från Melodifestivalen?

– Ja, Christer har varit en otrolig mentor sedan vi kom med i Eurovision. Nu ser vi över att göra en egen uttagning och ta in Eurovision i Asien. Men vi kan inte ta Melodifestivalen från honom helt, det vore som att ta Tomten från julen, säger han.

Christer Björkman stänger dock inte dörren till att lämna den svenska tävlingen.

– Det är så hypotetiskt att det inte går att svara på. Jag är inte rädd för utmaningar. Jag kommer att lyssna på vad de har att säga och diskutera med dem, så får vi se vad det leder till.