Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

David Sundin: Jag hann bli stenrik och bli av med allt

Nu leder han Melodifestivalen hela vägen till finalen

Av: 

Jan-Olov Andersson

MELODIFESTIVALEN

Mannen med mustaschen. Han har liksom smugit in i tv-tittarnas medvetande. Tagit allt större plats. Fått det stora genombrottet i SVT:s fredagssuccé ”Bäst i test”.

Nu tar David Sundin, 43, över svensk tv:s allra största program, Melodifestivalen.

– Jag blev verkligen hedrad och ärofylld av uppdraget. Jag har gjort Idrotts-, Barncancer- och Kristallengalan. Och värmt upp publiken under Melodifestivalen. Så jag är inte nervös inför att stå inför ett fullsmockat Friends arena, säger han.

Det bör väl påpekas direkt att David Sundin inte är ensam programledare för Melodifestivalen. Välkända artisterna Linnea Henriksson och Lina Hedlund delar uppdraget med honom under de sex veckor tävlingen pågår, med start på lördagskvällen i Saab Arena i Linköping.

– Vi turas om att presentera och prata med artister och att läsa upp resultat. Känslan ska vara att det är vi tre som har tittaren i våra trygga händer genom hela programserien, säger David.

Programledarna brukar ju ofta framföra egna nummer. Inte kan väl du sjunga lika bra som Linnea och Lina?

– Det har visat sig att det kan jag inte – och det är det ingen som är förvånad över. Däremot så kunde jag sjunga lite bättre än jag trodde. Jag gick till en sångcoach och bad honom säga direkt: ”Säg till om det inte kan bli något, om min sång bara förstör”. Men han sa det kommer att gå bra. Sången och dansen har varit min nervositet. Själva programlederiet, där känner jag en trygghet. Linnea och Lina har kanske haft tvärtom. Vi får lappa lite där, hjälpas åt.

Sången och dansen är det som oroar David Sundin mest inför Mello.

Blir stoppad på stan

När vi träffas i SVT-huset i Stockholm dagen innan David och de andra åkte till Linköping häromdagen, verkar David nästan onödigt lugn och avslappnad. Men så har man också jobbat med förberedelserna länge. Och han vet vad det innebär att gå in i den ”bubbla” som är Melodifestivalen.
Åren 2015 och 2016 jobbade han som manusförfattare.

– Första året var det Robin Paulsen och Sanna Nielsen som var programledare. Andra året var det Gina Dirawi och så varvade olika gästprogramledare, Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer, Peter Jöback, William Spetz och Ola Salo… jag hoppas jag inte glömt någon.

– Året efter det var jag med som förakt, värmde upp publiken, stod på scenen och kände in stämningen. Så jag är inte nervös inför att stå inför ett fullsmockat Friends.

Nu är han dessutom redan folkkär hos alla generationer – via ett tv-program som SVT nog egentligen inte alls trodde på. ”Bäst i test” är ett humoristiskt tävlingsprogram med Babben Larsson som programledare och David som sidekick. Förlaga är ett brittiskt program, ”Taskmaster”, där man har haft ganska stora friheter i ”försvenskningen”.

– Jag tror inte någon på SVT hade några förväntningar. Det var bara något som skulle gå samtidigt som TV 4:s ”Let's dance”. För att det måste vara nå't samtidigt i SVT. Vi gjorde bara fyra avsnitt. Det gjordes ett annat program också. Det var väl en slags tävling om vilket som togs emot bäst. Vi vann och fick göra en säsong till. I och med säsong tre small det till och vi märkte att folk verkligen älskade programmet.

– Vi vet att det inte är (samma storsatsning som) ”På spåret”, men det är väldigt roligt att det har funkat så pass brett. Jag blir förvånad när jag blir stoppad på stan att det går både så långt ned och så långt upp i åldrar. Och att tonåringar tycker det är svinkul, en åldersgrupp som man kanske har svårt att nå annars.

– Nu fortsätter vi fightas med ”Let's dance”. Det är inte så viktigt vem som har flest tittare, men det är spännande, vi börjar nosa lite, det kanske är i år som vi slår dem.

Årets upplaga av Melodifestivalen startar i Linköping.

Drömde om storstaden som liten

David Sundin växte upp i Gimo i Östhammars kommun, fem mil nordost om Uppsala.

– Det är en liten bruksort. Det finns en stor fabrik och en affär, sedan var det bra med den saken. Farsan jobbade på fabriken (som ingenjör) och mamma jobbade med att hyra ut lägenheter till dem som jobbade på fabriken.

Vad gjorde du som barn? Vad hade du för drömmar?
– Det var före internet, när man fortfarande gick ut och lekte och inte satt inne vid en dator. Vi cyklade runt, vi var lite nördiga och spelade rollspel, åkte skateboard, lite landhockey. Jag fastnade aldrig för fotboll eller ishockey.

– Mina föräldrar hade kassettband och vinylskivor med Povel Ramel, Hasse & Tage, jag läste gamla nummer av Blandaren. Missade aldrig ”Razzel” eller ”Nöjesmassakern” på tv. Senare gillade jag Killinggänget och Varanteatern. När man tycker nå't är roligt, konsumerar man så mycket som möjligt av det.

– Jag traskade väl runt och drömde om allt i den häftiga storstaden. Blinkande lampor. Sedan råkade det bli så…

När internet startade hade David ett fanzine, som han även började publicera digitalt. Så det var inte oväntat att han efter gymnasiet började jobba med att göra hemsidor.

– Jag prickade det ganska bra, det var det mest eftertraktade då, folk som kunde göra hemsidor. Efter något år i Stockholm var vi några som startade egen firma. Det höll vi på med i femton år. Gjorde hemsidor och reklam. Brorsan som är fyra år yngre var också med. Han ser ut precis som jag och ska spela mig i en sketch i Melodifestivalen.

Blev du rik under de här åren?

– Jag hann både bli stenrik och bli av med allting… (skratt) Och sedan bli lite rik igen. Vi hade kontor i massa olika länder, jobbade med stora kunder globalt över hela världen, reste och flängde, det var en stor apparat, men vi gjorde ingen it-booms-exit och tjänade hundratals miljoner.

Nära att missa sitt eget bröllop

För sju år sedan hoppade David av den karusellen. Gick en stand up-kurs på Norra Brunn i Stockholm. Började dyka upp i humorprogram i tv. Vann Kristallen för sina insatser i humorprogrammet ”Inte OK” i TV 3.
Han säger själv ödmjukt att en del av framgången tror han är att han inte är någon ”krånglis”. Lätt att arbeta med. Trevlig mot alla.

Nu vill alla ha en bit av David Sundin. Han parades ihop med Suzanne Axell, programledare för SVT:s ”Fråga doktorn”, för att tävla i Kanal 5:s populära frågelek ”Alla mot alla med Filip & Fredrik”.

– Jag kan väl ingenting om någonting, tänkte jag. Jag hade inte lagt in i kalendern att vi skulle gå vidare. Sedan visade det sig att Suzanne och jag hade god stämning ihop och kompletterade varann så bra. Så vann vi finalen – men mot slutet var det verkligen på håret att jag hann till mitt eget bröllop.

Blivande hustrun Maria hade han gått och sneglat på när han skrev manus till Melodifestivalen.

– Jo, så blev det ju… (skratt). Maria var projektledare. Det löste sig till det bättre, för det ledde till att vi gifte oss. Nu har hon varit föräldraledig, vår dotter är tio månader. Och Maria har lagt om kursen, hon pluggar psykologi.

– Det som är skönt är ju att hon har hög förståelse för hur det här programmet fungerar. Om jag ringer hem och säger ”krismöte”, då förstår hon exakt varför jag inte kommer hem till middagen.

 

  • Namn: David Sundin.
  • Ålder: 43.
  • Bor: ”Lägenhet med radhuskänsla” i Enskededalen, i södra Stockholm.
  • Familj: Hustru, två döttrar, en på sju år (från ett tidigare förhållande), en som är tio månader.
  • Aktuell: Som en av tre programledare för Melodifestivalen, start i morgon. Senare i vår som bisittare i SVT:s ”Bäst i test” på fredagskvällar.

David Sundin om…

… sin mustasch:
– Jag har haft den i halva mitt liv. Vi var några kring år 1999-2000 som skämtade och sa ”vi sparar ut, ingen får raka sig, vem håller ut längst?”. Minns inte vem som vann och jag rakade av mig den efteråt – och tyckte plötsligt hela ansiktet bara var en stor överläpp. Jag lät den växa tillbaks direkt.

 

… sin roll som Dynamit-Harry i Tomas Alfredsons kommande ”Se upp för Jönssonligan”, premiär i höst:
– Det var jätteroligt att göra, en ny erfarenhet. Jag är ett stort Jönssonligan-fan, när jag sett scener vi har gjort tycker jag det är roligt och spännande – tills jag dyker upp, då känner jag: Det är ju jag, det är inte på riktigt, det är hittepå. Fast det problemet har väl inte biopubliken… Tyvärr fick jag raka av mig mustaschen, för ”Sickan” (Henrik Dorsin) har mustasch, vi kunde inte vara två som hade det.

 

… höstens stand up-turné med namnet ”Nya svenska ord”:
– Jag har ruvat på en egen föreställning ett tag men inte vågat, för att jag har tänkt ”kommer någon och ser mig?”. Men nu ska det bli av. Jag ska lansera lite nya svenska ord, det är den röda tråden. Och att jag trycker in allt jag har tänkt i 43 år. Det är hundra procent skratt. En del har jag kört och testat, en del är nyskrivet.

 

… vad han har lärt sig av Babben Larsson:
– Mycket. Hon är både erfaren och vis. När vi skulle spela in sista programmet av nya säsongen av ”Bäst i test” frågade hon mig: ”Hur långt springer man ett 800-meterslopp?”. ”800 meter”, sa jag. Då förklarade hon att man springer alltid lite till, man får inte tappa farten, man måste ha högsta fart över mållinjen.

 

… Filip & Fredrik:
– När de åkte ut från TV 4 och gjorde program på Öppna kanalen fann vi varandra och gjorde ett väldigt smalt och tramsigt program. När vi skulle ha ett inslag om vad som var flipp eller flopp, bra eller dåligt, kom jag på ”Bra eller anus”. Vet inte var det kom ifrån. Sedan tog de det vidare till andra program. Och vårt bolag gjorde vinjetter och grafik till ”High Chaparall”.

 

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Från årets snyggaste outfit – till: Vad i helskotta har han på sig?

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

David Sundin

Filip & Fredrik

Suzanne Axell

Babben Larsson

Linnea Henriksson

Henrik Schyffert