Finland till final efter monstersatsningen: ”Galet”

avLinn Elmervik, Torbjörn Ek

LISSABON. Monstersatsningen gick hem.

Finland går till final i Eurovision song contest – för första gången på fyra år.

– Det här är min största dröm, säger sångerskan Saara Aalto.

Stagedive och svenska låtskrivare blev ett framgångsrecept.

I kväll tog sig Finlands bidrag ”Monsters” med artisten och låtskrivaren Saara Aalto, 31, till final i Eurovision song contest.

Det är första gången Finland är i final i den internationella musiktävlingen sedan 2014.

– Jag har väntat på den här stunden i 20 år. Det här är min största dröm och den bästa kvällen i mitt liv, säger Saara Aalto.

hade förberett för fiasko

Finalplatsen var ingen självklarhet. Under tisdagen hade den finska delegationen bokat in ett intervjurum i Eurovision på samma tid som vinnarpresskonferensen skulle hållas. Detta meddelades via en pushnotis från Eurovisions officiella pressapp. Den finska delegationen hade alltså förberett sig på att inte ta sig vidare till final och istället bli tvungna att ge intervjuer.

Finlands presschef log lite snett när Nöjesbladet tog upp detta under presskonferensen.

Finlands delegation hade bokat in ett intervjurum just nu, samtidigt som finalisternas presskonferens pågår. Hur känns det att slippa vara där ute och ge förlorarintervjuer och istället vara här inne som en vinnare?

– Vad tror du? Jag mår bra, jag tror att vi alla här inne gör det, det är nog den bästa kvällen i våra liv, säger hon med ett stort skratt.

”Var så, så, så nervös”

Finskans namn var ett av de sista som ropades upp som vinnare och på presskonferensen efter direktsändningen berättade hon att hon nästan hann ge upp hoppet om att gå vidare.

– Jag var så, så, så nervös. Det var fruktansvärt för det var inga kameror runt oss, de var så långt bort och vi tänkte: de kommer inte hit!

När Finland till slut ropades upp brast det för Saara.

– Jag skrek mer än jag någonsin skrikit i mitt liv. Det var galet, säger hon.

1 av 2 | Foto: Stina Stjernkvist / TT
Saara Aalto.

Största satsningen någonsin

Aaltos framträdande är landets största Eurovision-satsning någonsin. Bakom hennes bidrag ”Monsters” ligger bland andra svenska paret Joy och Linnea Deb som skrev Måns Zelmerlöws succélåt ”Heroes”.

Saara Aalto kom tvåa i brittiska ”X Factor” 2016 och har gjort flera försök att få representera sitt hemland i Eurovision Song Contest. 2011 och 2016 tävlade hon i den finska uttagningen till tävlingen, men föll på mållinjen och kom tvåa båda gångerna.

Den andra delfinalen i Eurovision song contest sänds i SVT1 torsdagen den 10 maj klockan 21.00. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 12 maj klockan 21.00.

ARTIKELN HANDLAR OM