Komikereliten sågar Melodifestivalen: ”Långt ifrån bra”

Rasar mot skämten: ”Jag tycker de kan ringa mig nästa år”

Tittarna har sågat manuset jäms med fotknölarna.

Nu stämmer den svenska komikereliten in i kritiken mot Melodifestivalen.

– Manuset är långt ifrån bra, säger Babben Larsson.

I Karlstad kallade Nöjesbladets läsare sändningen ”pinsam”.

I Göteborg föll Göteborgsvitsarna platt.

De två första deltävlingarna av Melodifestivalen 2018 har sågats av både publik och tv-kritiker. I sociala medier riktar många tittare kritik mot mellansnacket, manuset, öppningsnumren och mellanakterna. Och de är överens om en sak: Programmet är stelt och tråkigt.

Nu får de medhåll av delar av den svenska komikereliten.

Humorveteranen Babben Larsson, 61, sågade programmet redan förra året och meddelade då att hon skämdes ”från början till slut” när Hasse Andersson, David Lindgren och Clara Henry sjöng jazz på skånska.

Hon är inte gladare i år.

– Jag tycker manuset är snäppet bättre i år, men långt ifrån bra, säger hon.

”Är ingen komiker”

Hon är inte den enda som är skeptisk.

Komikern och programledaren Karin Adelsköld, 44, har sett båda deltävlingarna, och tycker att SVT valt fel programledare.

– David är en fantastisk programledare, men han är ju ingen komiker. Det tycker jag är synd. Jag tycker att det blir som en bäst när det är komiker som leder Melodifestivalen. Det säger jag dels för att jag tycker det på riktigt, men också för att jag tycker de kan ringa mig nästa år, säger hon och skrattar.

Hon vill inte beskylla manusredaktören Linus Kannerberg och hans medförfattare för haveriet.

– De gör ju så gott de kan, men man kan ju liksom inte skriva skämt till en person som inte passar för att dra dem.

”Komiker ska dra skämt”

Komikern och radioprofilen Josefin Johansson, 35, riktar liknande kritik mot programmet.

Hon tycker att David Lindgren och manusförfattarna borde jobbat mer på sitt samarbete.

– Det blir alltid ett problem när en människa ska säga något och några andra ska skriva det. Det är inte alltid de har samma röst och det kanske är det som är besväret. Jag vet inte hur mycket David har jobbat med manusförfattarna men det tar en liten stund att komma in i varandras röster. Jag tror det är det som har gått lite snett, säger hon.

Vad tyckte du själv om programmet?

– Jag tycker att det är komiker som ska dra skämt och programledare som ska leda program.

SVT: ”Vi är nöjda”

Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, håller inte med. Enligt henne valde SVT David Lindgren just eftersom han är programledare med artistbakgrund.

– Vi har medvetet inte valt en komiker i år eftersom det inte är vad tittarna förväntar sig av det här programmet. Vi har velat ha en programledare som i stället är en entertainer som kan göra saker som inte komiker kan, säger hon.

Är ni nöjda med manuset än så länge?

– Jag är nöjd med manuset och jag vet att den här kritiken kom även förra året, och året innan dess. Det känns som en copy paste, det är det man angriper när man angriper det här programmet. Varför vet jag inte. Vi har en tydlig linje med vad vi vill åstadkomma och den tycker jag att vi uppnår.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN