Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Tittarnas ilska – siffrorna som SVT vägrar visa

Röstningen ifrågasätts: ”Skandal” • Bilden som sprids

Av: 

Natalie Demirian

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Tittarna är övertygade: Melloresultatet blev fel.

Trots det vägrar SVT att ta död på spekulationerna och redovisa rösterna.

”Det är uppenbart att de har blandat ihop siffrorna”, skriver en av många Aftonbladetläsare.

”Siffrorna stämmer”, säger Melodifestival-chefen Anette Brattström.

Röstningskritiken mot SVT fortsätter.

Efter nervpärsen i sändningen mellan vem av Lisa Miskovsky, 46, och Faith Kakembo, 36, som skulle knipa den sista finalplatsen och vem som fick nöja sig med semifinal är nu tittarna övertygade om att det egentligen skulle ha varit Lisa Miskovsky som gick direkt till final.

Lisa Miskovsky.

Spekulationerna om att något har gått fel i poängräkningen har fortsatt långt in på söndagen, dagen efter sändningen, i diverse Eurovision-forum på nätet, i tips och läsarmejl till Aftonbladet och även på SVT:s och Melodifestivalens egna sociala medier. Det sprids också en bild på slutresultatet från Wikipedia, där tittare har ringat in siffrorna man menar inte kan stämma.

Dessutom var det ett av de hetaste samtalsämnena bland låtskrivare och artister och andra inblandade i tävlingen på Melodifestivalens efterfest sent på lördagsnatten.

Bilden som sprids från Wikipedia med slutresultatet.

”Ni måste väl ha blandat ihop Lisa och Tribe Fridays poäng för sista jurygruppen?” och ”Något måste gått fel ikväll titta en gång till på rösterna tack” är bara några inlägg som skrivs av tittare på sociala medier.

”Något i sammanräkningen måste blivit fel”, och ”Lisa Miskovsky ledde för stort för att tappa det på slutet”, skriver några av Aftonbladets läsare.

Miskovsky fick plötsligt bara ett poäng

Det är åldersgruppen 16–29 som har förvirrat tittarna.

Lisa Miskovsky, som genomgående fick höga poäng från alla de andra grupperna, fick plötsligt bara ett poäng i den sista kategorin, 16–29.

Samtidigt fick Tribe Friday, som genomgående fick låga poäng i alla de andra grupperna, plötsligt tio poäng, alltså näst högst, i just 16–29.

Tribe Friday.

Hittills har SVT vägrat att redovisa hur många som faktiskt röstade på Lisa Miskovsky och de andra deltagarna i den ålderskategori som har fått tittarna att reagera. SVT går inte heller ut med hur många röster som kommit in i respektive ålderskategori.

SVT: ”Presenteras efter finalen”

När Aftonbladet under lördagskvällen frågade Anette Brattström om SVT kan garantera att siffrorna stämmer svarade hon ”Ja, det kan vi”, i ett sms.

Anette Brattström.

De siffror som tittarna nu kräver att få ta del av tänker SVT inte gå ut med förrän i mitten av mars, när finalen redan ägt rum.

”Vi går ut med samtlig statistik efter finalen. Poängen som delas ut är utifrån hur rösterna i just den gruppen fördelats. Poäng viktas därmed”, skrev Anette Brattström i ett sms på lördagskvällen.

När Aftonbladet frågar igen på söndagen står Anette Brattström fast vid att vägra redovisa rösterna.

”Siffrorna stämmer och vi kommer att presentera alla deltävlingarnas statistik efter finalen”, skriver hon i ett sms.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Melodifestivalen

LÄS VIDARE

Galastass i världsklass – men underkänt för Bagge: Bäst och sämst klädda i Mello deltävling 3

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Lisa Miskovsky

Faith Kakembo

SVT, Sveriges Television