Stockholm: Vi kan arrangera Eurovision om Ukraina vinner

Erbjuder Globen eller annan lämplig arena – Finansborgarrådet: Vi ställer gärna upp

Publicerad 2022-05-10

TURIN. Utspelet: Stockholm kan bli värd för Eurovision song contest om Ukraina tar hem segern.

Finansborgarrådet har tagit kontakt med den ukrainska ambassadören med sitt erbjudande:

– Vi vill att Ukraina ska veta att de är välkomna att arrangera tävlingen i Stockholm om det skulle behövas, säger Anna König Jerlmyr (m).

Ukrainas Kalush Orchestra är storfavoriter till segern i Eurovision song contest på lördag.

Men om kriget fortsätter kan det bli svårt för Kiev eller andra städer i landet att arrangera tävlingen nästa år. Därför erbjuder sig nu Stockholm att stå som värdstad, med Globen, Avicii Arena, som möjlig arena för ännu ett Eurovision.

– Vi hoppas givetvis att Sverige tar hem vinsten på lördag, men har också noterat att Ukraina är favorittippade och att det finns en stor sannolikhet att de tar hem segern, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (m).

– Då har frågan hängt i luften om exempelvis Kiev verkligen kommer att ha möjlighet att arrangera Eurovision 2023. Det är ett stort åtagande och med tanke på kriget och det ansträngda läget är det viktigt att andra länder nu kliver fram och erbjuder sig att hjälpa till.

Kontakt med Ukrainas ambassadör i Sverige

Stockholm, som är vänort med Kiev, har redan tidigare gått ut och erbjudit den ukrainska huvudstaden att hjälpa till att arrangera sportevenemang som inte längre kan hållas i Kievs närområde.

– Det här är ett sätt att fortsätta visa stöd. Vi är vana att arrangera Eurovision och gjorde det senast 2016. Med den erfarenheten som vi känner var lyckad så ställer vi gärna upp, säger Anna König Jerlmyr.

Hon har tagit kontakt med Ukrainas ambassad med sitt erbjudande.

– Jag har vänt mig till den ukrainska ambassadören och meddelat det här. Han har nära kontakt med Kievs borgmästare också.

Varför vill ni gå ut med det här nu?

– Frågan har börjat ställas om vad som händer om Ukraina tar hem vinsten på lördag. Vi vill inte att folk ska tveka att rösta på sin favorit om de har frågor kring om det går att arrangera en tävling eller inte. Så då vill vi att Ukraina ska veta att de är välkomna att arrangera tävlingen i Stockholm om det skulle behövas, säger Anna König Jerlmyr.

LÄS VIDARE