Tittarnas dom: ”SVT, driver ni med oss?”

Uppdaterad 2018-03-09 | Publicerad 2018-02-04

Kikki Danielsson har rätt – Melodifestivalen var bättre förr.

Det tycker en övervägande majoritet av Nöjesbladets läsare.

”SVT, driver ni med oss? Absolut sämsta på länge”, skriver en tittare på SVT:s Facebooksida.

Schlagerveteranen Kikki Danielssons tionde framträdande i Melodifestivalen slutade med respass redan i den första deltävlingen där hon kom sist.

Efter sändningen berättade hon att det från och med nu är sluttävlat. Hon passade även på att kritisera tävlingen och dess nuvarande format.

– Det var bättre förr, ja. Jag vill se Anders Berglund i vit smoking stå där och vifta in och levande stråkar. Fokuset från musiken har tyvärr kommit bort lite, säger hon.

Tittarna: Pinsamt SVT

Nu får hon medhåll av Nöjesbladets läsare. Drygt 88 procent, av de 30 000 som svarat på frågan om Melodifestivalen var bättre förr, håller med Kikki Danielsson.

I sociala medier uttrycker flera tittare sin kritik mot programmet.

”Sämsta j-vla Mello någonsin. Pinsamt SVT, det är f-n 2018!”, kommenterar en tittare på SVT:s Facebooksida.

En annan tycker det är alldeles för många deltävlingar:

”Tittar inte längre. Är så trött på alla fåniga deltävlingar. Bättre förut med en Sverigetävling och sedan den stora finalen”.

Vissa drömmer sig tillbaka till 2008 då Kristian Luuk ledde programmet och komikern Björn Gustafsson stod för pausunderhållningen.

”Björn Gustafssons sång till Carina Berg. Det var där och då Melodifestivalen hade sin peak”, twittrar en tittare.

”Har blivit mekanisk”

Kompositören och musikern Anders Berglund, 69, som själv varit kapellmästare i Melodifestivalen 15 gånger, är smickrad över att Kikki Danielsson saknar honom. 

– Jag engagerar mig inte så mycket i den där tävlingen längre och vill inte vara för nostalgisk. Men Melodifestivalen har blivit tillrättalagd och mekanisk, säger han och fortsätter:

– Det är för mycket jippo över det hela. Det visuella tar för stor plats. Låt oss inte glömma att detta var en meloditävling från början.

Ulf Elfving, 75, som själv har varit programledare samt ­radioröst till finalerna, är säker på en sak – programledarna för Melodifestivalen är bättre i dag än de var på hans tid.

– Jag såg tyvärr inte tävlingen men som teknisk produkt är tävlingen mycket bättre än vad den var förr. 

– Det är dessutom en rolig bredd på artisterna. Och vad låtarna beträffar tycker jag att de håller ungefär samma ­kvalitet som tidigare. 

Förstår känslan

Ingela ”Pling” Forsman, 67, sångerska och låtskrivare, säger att hon förstår hur ­Kikki Danielsson känner.

– Kikki är mycket duktig. Men allt förändras och ingen kan stoppa utvecklingen.  Det är ­bara att ­bestämma sig för om man vill vara med eller inte. Och jag sitter inte hemma och är bitter.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln