Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Sven Melander sågar Melodifestivalen: ”Förakt mot tittarna”

”Ingen skillnad på det här och någon slags gudstjänst”

Av: 

Leo Pettersson

MELODIFESTIVALEN

I lördags tittade Sven Melander på Melodifestivalen för första gången på flera år.

Han är minst sagt missnöjd.

– Lite högre krav har jag än ”Är ni klara? Nu kör vi!”. Det kan ju fan en apa i kostym skriva, säger han.

Sven Melander, 70, sparar inte på orden när han ska ge sin syn på Melodifestivalen 2018.

Han tycker att Sveriges mest sedda program är under all kritik.

– Jag har väldigt svårt att förstå den oerhörda hypen. Sedan måste jag erkänna, jag kan inte hjälpa det och jag vill inte hoppa på någon och så vidare, men jag har jävligt svårt med programledare som står och skriker ut till publiken, säger han och fortsätter:

– Det är någon slags hejarklacksledare. Folk som inte är naturligt roliga som försöker vara roliga. Det verkar som att tv över huvud taget glömt att det finns något som heter programledare och att det faktiskt är ett jobb.

Jämförs med en gudstjänst

År 1994 ledde Sven Melander just melodifestivalen tillsammans med Kattis Ahlström, 51.

För flera år sedan valde komikern att sluta att titta på programmet. Det tilltalade honom inte längre, menar han. Den senaste delfinalen, som hölls i Malmö, var ett undantag.

– Nu tittade jag verkligen och jag tycker att det är ett jätteförakt mot tittarna. Med sådana resurser kan man göra ett jättebra program. Men då måste någon jävel ha en idé, men det har de inte.

Sven Melander beskriver det som att man trampar gasen i botten direkt och att det sedan inte händer mer.

Vad ligger felet i, tror du? Är det att manus är kasst?

– Nä, manus och manus. Det skulle jag ju inte kalla det. Lite högre krav har jag än ”Är ni klara? Nu kör vi!”. Det kan ju fan en apa i kostym skriva. Jag tror inte att de har en aning om vilket program de vill göra. Det är ingen skillnad på det här och någon slags gudstjänst.

”Har faktiskt en hjärna”

Samtidigt tycker Sven Melander att tittarna ges för lite information om vilka artister som deltar. Han nämner Dotter från förra programmet som ett exempel.

Melander tror att många i hans generation inte vet vem det är och anser att en stor del av publiken lämnas helt utanför.

– Om jag ändå tittar borde de ge mig en chans och berätta lite om de här människorna och vilka de är för några och tilltala mig som tittare med någon sorts både hyfs och respekt för att jag faktiskt har en hjärna.

– Alla som tittar måste ju liksom bli förvirrade över att folk bara står och skriker och skjuter t-shirts… Alltså, det är helt makalöst i tv. Jag tycker att det är makalöst. Sen tycker jag att bildproduktionen är helt fantastisk. Den är otroligt bra.

Sven Melander är snart aktuell med ”Lingonligan” i TV3, som har premiär den 5 april, och ”The play that goes wrong” som körs till hösten. Pjäsen, som han har översatt och regisserat, har Sverigepremiär i Malmö den 14 september.

Nöjesbladet har sökt SVT.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Fab Freddie: ”Det finns ett budskap i att våga glittra och vara sig själv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Sven Melander