Kalle Moraeus lånar friskt – av ”Kvinnaböske”: ”Ja, jävlar”

Temat är slående likt: ”Har inte ens tänkt tanken”

1 av 4
MELODIFESTIVALEN

MALMÖ. Kalle Moraeus – eller Hasse ”Kvinnaböske” Andersson?

”Guld och gröna skogar” – eller ”Min dröm”?

– Ja, jävlar. Jag har inte tänkt tanken, säger Kalle Moraeus.

Det luktar onekligen sommar om Kalle Moraeus framträdande i Malmös delfinal av Melodifestivalen.

Och möjligtvis lite ”Kvinnaböske” från 2015.

Medan Hasse Andersson spelade elgitarr på scenen i sitt nummer till ”Guld och gröna skogar” för tre år sedan svänger Kalle Moraeus med en elgitarr i den tredje deltävlingen.

Men likväl som i kollegans nummer från för tre år sedan sjunger Kalle Moraeus ihop med fiolspelare på SVT:s scen. Båda i uppbyggda miljöer av svenska dansbanor i sommarskrud.

De är inte kopior, men påminner starkt om varandra. Kalle Moraeus skrattar förvånat när Nöjesbladet påtalar likheten med ”Guld och gröna skogar” och undrar om han lånat friskt av sin kollega.

– Ja, jävlar. Ja. Det är väl för att både han och vi försöker gestalta lite svenskt sådär. Det är så mycket fioler och så, det är kanske svårt att frångå. Jag har inte tänkt tanken.

Vad var tanken med ert nummer?

– Vi vill få fram sommar, Sverige, folkmusiken och så. Det är inget komplicerat.

Skivbolagsrepresentanten Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner music säger att likheten slagit dem under arbetet med numret.

– Ja, vi gjorde de kopplingarna också. Men Kalle har varit med en gång förut och då gjordes ett nummer med bara Kalle och Orsa spelmän och i relation till det ville vi hitta på något nytt. Man kan inte göra ett nummer som ser likadant ut. Men sen kan man inte krångla till en artist som Kalle Moraeus, det ska ju vara på ett visst sätt. Vi ville ha dansande par i folkdräkt.

Man hade kanske kunnat göra på ett annat sätt?

– Bomber och granater. Pyro. Det kanske blir nästa gång!, säger hon och skrattar.

De här tävlar i tredje delfinalen i Melodifestivalen 2018 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM