PRESENTERAS AV

Loreen hotas med stämning

1 av 3
MELODIFESTIVALEN

Loreen har kritiserats för att hon refererar till Danuta Danielsson, ”Kvinnan med handväskan” i sitt nummer.

Men artisten vägrar ändra på det – på lördagsrepet fanns inslaget fortfarande kvar.

Nu hotar Danuta Danielssons son med att stämma Loreen och SVT, skriver tidningen Expressen.

Inför deltävlingen i Skellefteå förra veckan kritiserade sonen till Danuta Danielsson, som slog en nynazist med sin handväska i Växjö 1985, Loreen för att referera till händelsen i sitt nummer.

När Loreen tävlar i Andra chansen med låten ”Statement” på lördagskvällen väljer hon dock att behålla inslaget.

– Danuta som många andra har stått upp för det som är rätt när det känns som läskigast. Den symbolen är så himla viktig för mig, det är anledningen till att jag känner att jag inte kan ta bort den. Det skulle kännas så himla fel, sa Loreen till Nöjesbladet på fredagskvällen.

Danuta Danielssons son Robin är allt annat än nöjd med artistens beslut, och hotar nu med att stämma både Loreen och SVT.

Sonen: ”Låt min mamma vara”

Till Expressen säger sonen att han har kontaktat en advokatbyrå.

– Jag vill inte tjäna pengar på min mamma, det är jag komplett ointresserad av. Däremot vill jag att rätt ska vara rätt. Det är tråkigt att Loreen använder sig av min mamma, säger han till tidningen.

Danuta Danielsson tog sitt liv 1988.

– Tänk dig själv att du blir föräldralös när du är 15 år gammal som jag blev. Min värld förändrades totalt. Och sedan börjar man använda min mamma på det här sättet utan att känna till historien. Jag kan inte ha ett normalt liv. Vad kommer härnäst? Ska man börja sälja nyckelringar och vykort? Låt min mamma vara.

Kommer se över numret

SVT:s projektledare Anette Helenius menar att Loreen inte bryter mot tävlingens regler.

”Alla tävlande artister har väldigt hög artistisk frihet i sina nummer så länge de håller sig inom de juridiska ramarna och det gör de här. Men självklart tycker jag att det är tråkigt om någon tar illa vid sig av innehållet i programmet”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Loreens PR-ansvarig Helene Wigren hänvisar först till SVT:s Anette Helenius.

Kommer ni alltså inte att ändra den här detaljen i numret?
– Som Loreen sa, vi kommer prata med kreativa teamet och se över. Det är ju inte hennes mening att det skall uppfattas och såra någon.

Under lördagens eftermiddagsrep för publik fanns väskan fortfarande kvar i numret.

ARTIKELN HANDLAR OM