Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Hade Ryssland ens planerat att tävla i årets Eurovision?

Nya uppgifter: Till skillnad från övriga 43 länder har de aldrig bokat något boende i Kiev

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
1 av 4

Ukrainska myndigheter har belagt den ryska artisten med inreseförbud – men nu tyder nya uppgifter på att Ryssland aldrig har planerat att delta i årets Eurovision song contest.

Till skillnad från övriga 43 deltagande länder har det ryska teamet aldrig ordnat någonstans att bo i Kiev under tävlingen.

– De har inte bokat boende i motsats till alla andra delegationer, säger Ordföranden för Eurovision song contests högsta beslutande organ till tyska Der Tagesspiegel.

Ryssland rasar över att artisten Julia Samojlova belagts med inreseförbud av Ukraina och därför inte kan tävla i Eurovision song contest.

Tävlingsarrangören EBU, den europeiska tv-unionen, har försökt med kompromisslösningen att Samoljova kan medverka i tävlingen via satellit-länk, men idén har avvisats av såväl ukrainska myndigheter som av det ryska tv-bolaget.

En av Ukrainas vice premiärministrar, Vyacheslav Kyrylenko, som också ansvarar för humanitära frågor, har twittrat att det enligt ukrainsk lag är olagligt att ens sända Samojlovas framträdande även om hon aldrig reser in i landet.

Och det ryska tv-bolaget Channel One rasade mot förslaget i ett skarpt formulerat pressmeddelande:

”Vi anser att erbjudandet är udda och vägrar gå med på det, eftersom det går rakt emot själva kärnan i arrangemanget. Reglerna säger tydligt att bidragen ska framföras live på scen”, skriver kanalen.

Samtidigt har det spekulerats i att utnämnandet av Julia Samojlova som Rysslands artist varit ett medvetet val för att provocera den ukrainska arrangören.

Vi har varit högst medvetna om att även innan det ukrainska beslutet togs så avstod den ryska delegationen från att delta i det obligatoriska mötet och i motsats till alla andra delegationer har de inte heller bokat något boende.

Hennes inreseförbud bygger på att Ukraina sedan Ryssland annekterade Krim 2014 förbjuder ryska artister som framträtt på Krimhalvön sedan dess att resa in i Ukraina. Enligt BBC News har Samojlova bekräftat att hon gigade i Krim 2015.

Och nu tyder nya uppgifter på att Ryssland aldrig har planerat att tävla i årets Eurovision song contest över huvud taget.

Ordföranden för Eurovision song contests högsta beslutande organ, referensgruppen, säger i en intervju med den tyska dagstidningen Der Tagesspiegel att den ryska delegationen aldrig ens bokat något boende i Kiev varken under repetitionsperioden, semifinalen eller finalen, till skillnad från övriga 42 deltagande länder.

Enligt ordföranden, Frank-Dieter Freiling från tyska tv-bolaget ZDF, vägrade också ryska representanter att delta när samtliga länders delegationschefer träffades vid ett obligatorisk möte i Kiev den 13 mars.

– Hur som helst så har vi varit högst medvetna om att även innan det ukrainska beslutet så avstod den ryska delegationen från att delta i det opbligatoriska delegationschefsmötet och de har inte heller bokat något boende i motsats till alla andra delegationer, säger Freiling till tidningen.

Han säger samtidigt att EBU fortfarande arbetar för att möjliggöra för Julia Samojlova att kunna tävla.

Här är de värsta skandalerna i Eurovision song contest genom tiderna

Publicerad:

LÄS VIDARE