Varnar homosexuella inför Eurovision

avJakob Meijer

1 av 2 | Foto: lev dolgachov
”Diskriminering med bakgrund av sexuell orientering och könsidentitet är ett problem i Ukraina”, skriver danska utrikesdepartementet.

Danska utrikesdepartementet varnar homosexuella Eurovison-besökare för att öppet visa sin kärlek när de är i Ukraina.

– Ukraina är där Danmark var för 30–40 år sedan när det kommer till homosexualitet, säger danska journalisten Matilde Kimer till dr.dk.

Repen till årets Eurovision har dragit igång, och med det samlas massvis med journalister och utländska besökare i Kiev i Ukraina.

Danska utrikesdepartementet har nu gått ut med en varning till homosexuella Eurovisionfans som reser från Danmark.

”Diskriminering med bakgrund av sexuell orientering och könsidentitet är ett problem i Ukraina, och medlemmar i hbtq-communityn är utsatta för förolämpningar, hot och våld. Vi råder därför att man begränsar att visa fysiska ömhetstecken offentligt”, kan man läsa på departementets hemsida.

”Människor provoceras”

Enligt DR:s Ukraina-korrespondent Matilde Kimer har utvecklingen gått framåt i landet. Men det är fortfarande mycket som kan bli betydlig bättre när det gäller synen på homosexuellas rättigheter.

– Ukraina är där Danmark var för 30–40 år sedan när det kommer till synen på homosexualitet. Av majoriteten är det betraktat som något skamfullt och lite sjukt, säger Matilde Kimer till dr.dk.

Hon menar att många människor i landet kan bli provocerade av att se två män hålla hand eller kyssas.

”Blir som i Azerbajdzjan”

Förra året hölls den första gayparaden i Kiev, så saker och ting har blivit bättre. I årets parad förväntas 10 000 personer delta.

I de senaste årens Eurovision-evenemang har produktionen riktat sig till sina homosexuella fans, så var även fallet i Sverige förra året.

Danska Eurovisionkommentatorn Ole Tøpholm har inga förväntningar på att det kommer bli så i årets tävling.

– Ser man publikbilderna från Eurovision i Sverige, Österrike och Danmark ser man åtskilliga gånger glada män som håller varandras händerna. Det såg man inte i Azerbajdzjan 2012, och det är inte heller min förväntning att vi kommer få se det i år, säger han till dr.dk.

Eurovision song contest hålls 9–13 maj i Kiev.

ARTIKELN HANDLAR OM