Idolerna till final i Globen

Melodifestivalen - minut-för-minut på aftonbladet.se

1 av 5
NÖJE

Schlagertävlingen kom till Foppaland. Det blev röstningsrekord och favoritfall.

Direkt till final i Globen gick Idol-pojkarna Sebastian och Måns Zelmerlöw. Nanne och Sonja fick nöja sig med Andra chansen. Magnus Carlsson hamnade precis utanför.

– Jag ska slå Sebbe i Globen, säger Måns.

Så var Melodifestivalen - följ liverapporteringen på aftonbladet.se.

Kristian Luuk hälsar välkommen. Förra veckan lånade han Jessica Anderssons shorts - hur ska han toppa det den här veckan?

Med lite lärarskämt efter förra veckans skräll - när skolfröken Marie Lindberg gick vidare.

– Plötsligt skickar en massa lärare in bidrag. "Trying to make a smörkniv".

1. Måns Zelmerlöw med "Cara mia"

Text och musik: Fredrik Kempe, Henrik Wikström.

Det börjar oerhört dramatiskt. Måns sjunger om sin käraste som värsta Enrique Iglesias. I grunden finns en traditionell schlager. Lite 80-tal, lite dans och en Måns som spänner ögonen i kameralinsen. Det svänger faktiskt och alla Idol-fans kommer smälta. Hur kommer han klara konkurrensen med sin söta Idol-kompis Sebastian?

– Vilken publik! ropar Måns. Han vet hur man charmar sin omgivning.

2. Missmatch med "Drop dead"

Text och musik: Fredrik Boström, Märta Grauers, Felix Persson, Marit Woody, Stefan Woody.

Det här är bebispop korsat med Pink och Spice Girls. Det är stompigt, kaxigt och tjejerna är röda och söta med sina fejktatueringar. Tyvärr saknar låten en tillräckligt bra refräng. Och det är åh, så tråkigt. Plastpunk a la Aqua. Atletiskt Friskis & Svettis-pass.

3. Magnus Carlsson med "Live forever"

Text och musik: Danne Attlerud, Michael Clauss, Thomas Thörnholm.

Publiken jublar redan innan Magnus kommer upp på scenen. Måster bara börja med en brasklapp - jag älskar falsett. Och Magnus är mästare i den konsten. Det här låter väldigt mycket A-ha - vilket inte alls är illa. Morten Harket goes italodisco. Vilket lyckopiller! Magnus är lika glittrig som sin låt. Eufori i marschtakt. Ska det äntligen bli Magnus tur att verkligen lyckas i Melodifestivalen? Tolfte gången gillt.

4. Sheida med "I mina drömmar"

Text och musik: Ulrika Bodén, Rostam Mirlashari, Niklas Rosvall.

Språken de sjunger på är persiska, baluchiska och svenska. Jag är inte någon folkmusiks-aficionado, men låter det inte lite Bollywood? Jag saknar tyvärr dansen, de starka känslorna och färgglada kläderna. En av kvinnorna i bandet är gravid. Intressant.

5. The Attic feat Therese med "The arrival"

Text och musik: Eric Amarillo, Michael Feiner.

Housedisco med en snygg Drömhus-Therese i påfågelkläder och Dupont &Dupont vid syntharna. Det här låter ju faktiskt som en riktig låt. En låt som skulle kunna spelas på riktiga dansgolv. Väldigt mycket Kylie och Madonna. Therese har liksom sin idol gått med i kabbalah-rörelsen. Hon snurrar runt på en cd-skiva - mycket snyggt.

6. Sebastian med "When the night comes falling"

Text och musik: Sebastian Karlsson, Peter Kvint.

Sebastian ser ut som en röd smurf i kväll. Låten är typisk Sebastian-powerrock. Han går ut i publiken och ger en kvinna sin röda sjal. Han har gått i samma publikfriarskola som Måns tydligen. Årets Andreas Johnson, kanske? Kvällens djupaste urringning åtminstone.

7. Sonja Aldén med "För att du finns"

Text och musik: Sonja Aldén, Bobby Ljunggren.

Fågelkvitter, sandstrand, naturromantik. Kvällens mesta powerballad. Låter hon inte lite som Shirley Clamp? Det är fiiiint. Men ganska trååååkigt. Refrängen fastnar inte riktigt. Men Sonja är oerhört fin och har en effektfull fläkt. Recycling från Carola förra året. Miljömedvetenhet - det nya svarta.

8. Nanne med "Jag måste kyssa dig"

Text och musik: Ingela "Pling" Forsman, Nanne Grönvall, Peter Grönvall.

Handklapp med energiknippet Nanne. Kvällens andra Friskis & Svettis-pass. Nanne vet hur man sätter ihop en show. Stompigt. Minns ni turkiska Sertab som vann Eurovisionsfinalen 2003 med "Everyway that I can"? Det här är den svenska versionen. Gitarrerna har hon lånat av George Michaels "Faith" och byggnadsställningarna av scenroddarna. Recycling igen. Inte lika stark låt som "Håll om mig" tyvärr. Men publiken jublar.

20.50 Den första röstningsomgången börjar. Vem var din favorit?

20.53 Röstningen är stängd.

Kristian Luuk snackar med artisterna, balnd annat en mycket nervös Magnus Carlsson.

André Pops gör ett gästspel direkt från Åre med Pernilla Wiberg vilande i knäet. Märkligt - men kul. André pekar på Pernillas putande mage och antyder att hon är med barn. Med André? Bödvar då? Återigen märkligt - men väldigt kul på något sätt.

Kristian åker Finlandsbåt. Också kul.

I omröstningen om vem som var bäst i kväll är kampen oerhört hård. Mellan Idol-idolerna - Sebastian och Måns. Nanne jagar pojkarna i hasorna.

21.01 Nanne vidare. Liksom Magnus Carlsson, Sebastian, Måns Zelmerlöw och Sonja Aldén. Alla förhandsfavoriter alltså.

Nu börjar nästa röstningsomgång. Avgörandets stund är inne.

21.08 Men först - musikalföljetong.

Om någon har lyckats förstå vad den går ut på får ni gärna höra av er. Allt kanske avslöjas i det sista programmet.

21.16 Resultatet är klart. Eftertexterna rullar. "Gå in och läs på SVT:s hemsida" skämtar Kristian. "Ursäkta, jag vaknade hemma hos Foppa med en susp i munnen".

Första artist till final i Globen är Sebastian. Nu ska han köra sin Sebastian-låt igen.

623 321 röster har kommit in. "Något slags rekord" säger Kristian Luuk.

Dags för Andra chansen. Sonja Aldén. Nanne Grönwall.

Till Globen åker...Måns Zelmerlöw. Han blir buren upp på scenen av Kristian Luuk. Måns är överlycklig. Men stackars Magnus...

Gick rätt personer vidare? Tyck till i vårt forum!

Allt om kvällens schlager:

Webb-tv: Rörliga bilder från schlager-slaget

Sandra Wejbro