Gävlar, vilken skräll!

Följ Melodifestivalen - minut-för-minut på aftonbladet.se

Foto: Andreas Bardell, Peter Wixtröm
Sarah Dawn Finer och Andreas Johnson gick vidare till finalen i Globen.
NÖJE

I den sista delfinalen i Gävle blev det en publikfavorit och en balladsenssation som gick vidare. Skräll-damen Sarah Dawn Finer fick sällskap av Andreas Johnson.

Förhandsfavoriten Magnus Uggla kom bara till Andra chansen. Liksom Sanna Nielsen.

Så var Melodifestivalen - läs direktrapporteringen på aftonbladet.se.

Nu har schlagertåget kommit till min gamla hemstad Gävle. Staden som gett oss DiLeva, Regina Lund och...Niklas Wikegård. Men Gavlerinken har numera blivit Läkerol Arena.

Kristian Luuk kommer in bärande på Gävlebocken. Det är inte svårt att gissa vad som kommer hända med den stackaren...

Kristian skämtar om stackars Britney också. Artisterna har rakat av sig håret, tatuerat sig och lagt in sig på rehab. Kul.

1. Magnus Uggla "För kung och fosterland”

Text och musik: Anders "Henkan” Henriksson, Magnus Uggla.

Maffiga militärkörer inleder ett typiskt Uggla-nummer. Marschtrummor och en kortväxt popartist i uniform. Texten handlar om konsumtionskritik. Har kungen i baren börjat dricka örtte och köra hybridbil? Refrängen är tunn, men upprepas åtminstone ofta. Maffigt nummer. Hur ska det här inte kunna gå vidare?

– Bättre komma sist än efter fyra sekunder, skämtar Uggla (med tanke på hans sistaplats 1979).

2. Emilè Azar "Vi hade nå't”

Text och musik: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson.

Nu kommer den lokale favoriten - superbantaren Emilè Azar bor i Sandviken, två mil från Gävle. Från Sandviken kommer också Tomas Ledin och Kim Källström.

Lightsoul med Orup-känsla, väldigt mycket 90-tal. Han är söt, men oj, så nervös. Pannan blänker. Pojkbandssött på ett valpigt sätt. Men lite väl segt i längden.

3. Sanna Nielsen "Vågar du, vågar jag”

Text och musik: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström.

Många har liknat den här låten vid Carolas "Evighet". Vid första genomlyssningen är den outsägligt intetsägande och träkig. Men hon är ganska proffsig på ett tantigt Carola-sätt. Schlager enligt formel 1A.

Kvällens ståtligaste kvinna. Hon höjer sig över den kortväxta artistmassan med Uggla och Johnson i spetsen.

Kristian skämtar om klimatförändringarna:

– För bara några dagar sedan var det is här under.

4. Caroline af Ugglas "Tror på dig”

Text och musik: Heinz "Tomatketchup" Liljedahl, Mattias Torell, Caroline af Ugglas.

Py Bäckman har gjort comeback, eller? Härligt desperat för att vara schlagertext. Refrängen är riktigt fin med blås och soulkör. Låtskrivaren och maken Heintz "Tomatketchup" skriver annars musik tillsammans med världens räddaste man, Olle Ljungström.

Kvällens största trosor hittills. Caroline är höggravid. Och trumpetare i Clockwork Orange-utstyrrsel. Märkligt.

5. After Dark "(Åh) När ni tar saken i egna händer”

Text och musik: Kent Olsson, Henrik Wikström.

Den här låten har i förväg gett upphov till årets hittills bästa ord - onanischlager. Anteckna, Horace! Snacka om "Go West"-ripoff. Lindarw har avfärdat onani-temat som journalisternas snuskiga fantasi. Yeah right. "Han trallar på torpet" sjunger Lindarw om Ernst Kirchsteiger. Kvällens mesta buskis. Stefan och Krister - släng er i väggen. Trallvänligt och publikfriande till tusen.

– Jag ska bygga ett hus i Gävle, det är så trevligt här, fjäskar Christer. Tidigare har han nämligen klagat på att staden luktar illa... Smidigt.

6. Sarah Dawn Finer "I remember love”

Text och musik: Sarah Dawn Finer, Peter Hallström.

En sorglig kärleksballad om saknad. För alla oss som saknat powerballader, Mariah Carey och Whitney Houston. Det är ganska fint och växer efter några lyssningar, men saknar direkthäftande refräng. Slutet när gospelkörerna kommer in är däremot fantastiskt. Proffsiga men småtråkiga Sarah står ut i mängden. Även om hon är lättviktig i jämförelse med de superdivor hon inspirerats av.

7. Verona "La Musica”

Text och musik: Karl Eurén, Johan Fjellström, Robert Rydholm, Joakim Udd.

Verona ger väs-sången ett ansikte. Det här är medelhavsdisco sjungen på italienska. Väldigt mycket "Bailando". Om du inte gillar detta ska du nog undvika chartersemester på Mallis i år. Trallvänligt och lite charmigt på ett plastigt sätt. Är hon döpt efter en pizza, förresten?

8. Andreas Johnson "A little bit of love”

Text och musik: Andreas Johnson, Peter Kvint.

Publiken jublar redan innan han går upp på scen. Mina källor avslöjade att han var solklar publikfavorit under dagens genrep. Mamma och pappa gillar detta. Det betyder att det borde gå hem i stugorna.

Han börjar med att sjunga på ett podium i publiken. Låten är definitivt mer sympatisk än förra årets hit. mer låt, mindre hockey-refräng. beatles har fått sällskap av Springsteen. Det är gitarrer och glatt. Andreas har hittat ett vinnande koncept.

Han har med sig sin maskot på scenen - en tiger.

Omröstning

Dags för genomgång av låtarna och omröstning.

Luuk skämtar om finska schlagermonstren Lordi. "Svensson, Svensson" har blivit "Lordi, Lordi". Sitcom med finska monster. Why not? Kristian reser till Helsingfors där Schlager-EM går av stapeln.

Vilka går vidare. Uggla så klart. After Dark. Andreas Johnson. Sanna Nielsen. Sarah Dawn Finer. Inget stort favoritfall än så länge.

Nu börjar den andra röstningsomgången. Vilka ska gå direkt till final?

Nu fortsätter följetongen med tema "Trollkarlen från Oz". Vad kan man säga om man vill vara snäll? Hmmm. "Stad i ljus" är en fin schlager.

Telefonslussen är stängd.

Direkt till final är Sarah Dawn Finer. Vilken skräll. Men det är ju balladskrällarnas år i år. Hon gråter och är oerhört glad. Nu får hon sjunga sin låt igen. Powerballadernas tid har kommit åter. Så vi har saknat dem...

Andra chansen. Det blir Uggla. Lite skrällvarning. Sanna Nielsen.

Finalplatsen står mellan Andreas Johnson och After Dark. Det blev Andreas. Publikfrieriet gick inte hem för Christer Lindarw.

Andreas verkar oerhört lättad.

Var det rätt bidrag som gick vidare? Tyck till i vårt forum.

Allt om kvällens schlager

Schlager-TV:

Sandra Wejbro