Kvinnojourer kritiserar Nordman

Reagerar på planer att ”bränna” en häxa på scen

NÖJE

När Nordman tävlar i Melodifestivalen i Karlskrona den 1 mars ska en häxa symboliskt brännas på scenen.

– Det är att förolämpa kvinnan, säger Elisabeth Åström, länsordförande för Kvinnojouren i Blekinge.

Foto: Peter Kjellerås
Håkan Hemlin och Mats Wester i Nordman får kritik för sin scenshow redan innan Melodifestivalen har startat.

Mats Wester, som spelar nyckelharpa i Nordman, har svårt att förstå den kritik som gruppens planer har väckt. Själv tycker han att numret är vackert och dramatiskt. En dansare som föreställer en häxa tvingas upp på ett bål och bränns.

– Låt oss framföra det, så kan folk bedöma själva. Annars kan man säga att vi själva utsätts för häxjakt när vi blir dömda på förhand, säger han.

”Många barn tittar”

Låten heter ”I lågornas sken” och texten har skrivits av Lina Eriksson, som bland annat har inspirerats av tv-serien Häxornas tid, berättar Wester. Den handlar om ett människoöde under häxprocessernas tid.

– Det är en intressant sak som hände, att det kunde få ske. Det var ju rädslor som låg bakom och det är fortfarande rädslor som kan få oss att göra dumma saker. Det är tankvärt, tycker jag.

Elisabeth Åström tycker inte att häxbränning, ens i symbolisk form, passar på Melodifestivalen. Det är många barn som tittar, påpekar hon. Tidigare har även Irma Rinne, ordförande för Kvinnojouren i Kiruna, kritiserat planerna.

TT