’Jag har fått så många ovänner’

Christer Björkman om makt, drömmen om chips och att efter varje år säga ’aldrig igen’

Foto: Lina Boström Einarsson
NÖJE

Christer Björkman vill inte säga några namn.

Vill inte peka ut någon.

Han sänker blicken mot lunchtallriken och säger:

– Det är som det är. Besvikelsen kanaliseras mot mig.

Christer Björkman vann Melodifestivalen 1992 med låten ”I morgon är en annan dag”.

Det handlar om ovänner.

Om makt.

Som tävlingsproducent för Melodifestivalen ses 50-årige Christer som en allsmäktig härskare över en av Sveriges absolut viktigaste nöjeshändelser.

Sådant föder reaktioner.

– Jag har aldrig fått hot, men jag har fått många ovänner. Så är det. När besvikelsen får ett utlopp blir det mig den riktas mot, säger Christer.

Besvikna artister

Han vill inte ta upp några specifika fall. Men säger att flera kända svenska artister, människor som varit honom nära, vänt honom ryggen på grund av hans arbete.

– Det gäller inte bara artister som inte har fått vara med i festivalen. Det är också sådana som har varit med, men där utfallet blivit dåligt och besvikelsen kanaliserats på mig.

”Låten som styr”

Tycker du själv att du sitter i en maktposition?

– Jag har tänkt mycket på det. Jag ser det inte så. Jag tycker att det är låten som styr vilken artist det ska vara. Men visst, rent intellektuellt förstår jag att jag har en makt över vilken artist som ska göra vilken låt, säger han och tittar ut över lunchrestaurangen.

Melodifestivalen 2008 ligger alldeles runt hörnet.

Christer är uppenbart nöjd med startfältet.

Han vet vad han vill ha, och med åren har lärt sig att få det.

Första gången var det värre.

Året var 2002 när Christer Björkman fick det inledande samtalet från SVT.

Det föregående årets evenemang hade varit mindre lyckat. Christer själv kallar det för ”den sämsta Melodifestivalen någonsin”.

Förnya festivalen

Hans uppdrag blev att förnya och inte minst – utöka festivalen.

– År 2001 var det tio artister. Fast egentligen var det bara Friends och Barbados, ingenting annat. De ringde mig och sa att jag skulle hitta 32 artister. Jag kände bara ”Jaha, och hur ska de gå till?”. De hade ju knappt hittat två och då var det två dansband. Det var en fullständig mardröm. Jag fick böna och be alla jag någonsin arbetat med för att de skulle ge det en chans.

– Det blev tv-historia. Men det var jävligt svårt.

”Jättejobbigt”

I år blir det sjunde året i rad Christer tituleras tävlingsproducent.

Hur många år till det blir vet ingen.

– Varje år när jag stänger av efter Eurovision känner jag ”aldrig mer”. Då är allt jättejobbigt. Men sen i mitten av augusti börjar upphovsmännen att ringa och fråga efter artister till låtar. Då börjar det pumpa igen.

Men känner du aldrig för att bara mysa framför tv:?n med en påse grillchips?

– Jo. Det är det första jag ska göra när jag har slutat. Sitta med polarna och göra som de, gnälla och våga tycka något igen. Men det kommer vara otroligt märkligt när man sitter i oktober och inte vet hur bidragen låter.

Inte artist längre

Kan du tänka dig att ställa upp som artist igen?

– Aldrig i livet! Aldrig, aldrig och inte ens då. Nej, nej, nej. Det vore så otroligt fånigt. Jag kan inte ens tänka ... nej. Varför? Jag ser mig inte som artist längre. Jag tänker bara på det här programmet. Alltid.

– Jag hoppas att det är mitt arbete med tävlingen som jag kommer att kommas ihåg för snarare än att jag själv varit med i Melodifestivalen. Med lite tur kommer folk se tillbaka på det här som den gyllene eran.

FAKTA

Schlager-doldisarna

Ingen har väl missat att Carola tävlar i årets Melodifestival. Eller att Kristian Luuk är programledare.

Bakom Sveriges största tv-program finns ett antal andra personer som är väldigt viktiga för tävlingen och tv-sändningen.

Den här personen är i och för sig inte är någon doldis. Men han gör mycket jobb bakom tv-kamerorna som vi tv-tittare aldrig ser. Möt Sveriges schlager-general – Christer Björkman.

Så tycker han om...

... sina känslor när The Ark floppade i Eurovision Song Contest.

– Jag får dåligt samvete när det går dåligt för någon som jag så aktivt påverkat för att vara med. Men med facit i hand tycker jag att det var rätt att de var med. De har aldrig haft ett så stort år.

... att Aftonbladet avslöjade alla de hemliga jokrarna i förtid.

– Jag blev faktiskt väldigt besviken när ni avslöjade Eskobar. Då tänkte jag ”Neeeeeej. Fan.” Det var ju bara fem dagar kvar.

... att både Carola och Charlotte Perrelli är med i Melodifestivalen 2008.

– Det är knappt att jag hunnit reflektera över det. Men det är klart att det är coolt. Det är två Eurovision–vinnare som kanske möter varandra i Globen.

Christer

Namn: Christer Björkman.

Ålder: 50.

Familj: Maken Martin Kagemark, mamma och syster. Martin och Christer ingick partnerskap 2000. Mona Sahlin var partnerskapsförrättare. Märkesfreak mamma Ulla driver bokmärkesmuseum.

Bor: I lägenhet i Stockholm och i Saint-Tropez.

Karriär: Artist, schlagerexpert, utbildad frisör. På 80-talet Svensktoppsetta med ”Våga och vinn”. Vann 1992 Melodifestivalen med ”I morgon är en annan dag”.

Aktuell: Som tävlingsproducent för de 32 numren i Melodifestivalen. Inkomst: 320 500 (-06). Vurmar för: Melodifestivalen.

Frossar i: Långa middagar med vänner. ”Jag försöker undvika fett kött, saker med trådar, som sparris, saker med väggar, som apelsin, och tomater ... inget som kan fastna för jag har en ficka i tarmen, ofarlig om jag sköter mig.”