”Jag var hemlös”

Andreas Johnson om sin svåra tid

Foto: stefan jerrevång
Tredje gången gillt? Andreas har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare, då solo.
NÖJE

Andreas Johnson strävar efter en loge i Globen.

Men det har funnits dagar då sångaren inte ens hade en egen bostad.

– Jag levde under existensminimum, säger han till Klick!.

Foto: johan bävman
Pappas största fan.Förra året var dottern Ella med och hejade.

Första gången rockkungen Andreas Johnson, 37, dök upp på schlagerscenen var 2006. I scarf och sotad ögonmake röjde han liv i bidraget ”Sing for me” . Han har gett groomingtrenden ett sminkat ansikte, men till vardags skippar han kajalen.

– Ja, för fan. Gudskelov finns det solglasögon, säger Andreas till Klick!.

Lånar flickvännens vax

Den stylade kalufsen fixas med de produkter som står närmast.

– Oftst är det min flickväns. Något vax hit och dit. Sen klipper jag mig själv. Jag har inte gått till en frisör på många år. Det kanske inte alltid blir snyggt, men i alla fall personligt, säger han och skrattar.

På det sättet lever han upp till rockmyten. Men spelar ändå inte i samma liga som duettpartnern Carola. Kast med liten blomkruka låter han bli.

– Jag kan göra nästan vad som helst, slänga både det ena och andra. Och det händer ingenting i tidningarna. Men så fort Carola bara släpper en fjärt så är det över hela nationen.

Så vad är det galnaste du gjort?

– En period hade jag förmågan att ramla. Jag har ramlat ner i många publikdiken. Mellan scenen och kravallstaket – där kan man hitta mig.

Något som kan hända nu?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag har hört att scenen ska vara helt livsfarlig.

Utan boende

Sedan braksuccén med megahiten ”Glorious” för snart tio år sedan har karriären gått spikrakt mot toppen. Men livet som musiker har inte alltid inneburit söta degar för Andreas.

– Det är inte många år sen jag knappt hade något boende. Eller någonting. Jag hade bara en liten övernattningslägenhet i Stockholm.

Har du varit hemlös?

– Ja, absolut. Jag var inneboende hos en polare under väldigt lång tid. Och jobbade extra som bartender under många år tills jag kunde försörja mig på musiken.

Under nio år knegade han som bartender, ljudtekniker och allt-i-allo på en jazzklubb.

– ”Glorious” har betytt fantastiskt mycket för min ekonomi. Tills jag var 28 år levde jag totalt under existensminimum. De pengarna har jag kammat igen på senare år, säger han.

Är du rik nu?

– Jag har så jag klarar mig och är väldigt glad att jag kan försörja mig på min musik. Det trodde jag inte när jag stod och spelade gitarr i pojkrummet i Huddinge.

Vad har du köpt för pengarna?

– Ett bra boende, bra hus och ett par bilar. Vilket kan vara viktigt om man ska köra barn till dagis. Jag har haft råd att skaffa barn. Och har en sambo som kostar en del, säger han och skrattar.

Vill ha fler barn

Strax efter schlageryran, för snart två år sedan, blev Andreas och sambon Lisa Knapp, 35, föräldrar till en liten flicka – Ella.

– Det är klart det ska bli fler, jag tycker att man förtjänar syskon. Men vi har inte satt någon direkt tidsplan. Det viktiga nu är att min sambo har fått komma tillbaka och börjat jobba igen. Och göra sin grej också. Men gärna ett barn till.

Giftermål då?

– Om jag ska hålla på och göra den här Melodifestivalen varje år hinner jag aldrig gifta mig. Men det hör till, en fin ritual att föreviga sin kärlek.