Varför är alla så kära i Björn?

aftonbladet.se:s schlagerkrönikör Lisa Magnusson filosoferar över upptempolåtar och allas favoritkomiker

NÖJE

Till final: BWO – ”Lay Your Love On Me” (svängig UPPTEMPOLÅT) plus Frida feat. Headline – ”Upp o hoppa” (käck UPPTEMPOLÅT).

Foto: Andreas Bardell
Lisa Magnusson, aftonbladet.se:s schlagerkrönikör.

Ser ni mönstret? Folk vill ha glada gäng och refränger man kan nynna med i och klackarna i taket (och Gustav Vasas reinkarnation). De vill inte ha lugna låtar annat än om de lugna låtarna är riktiga powerballader och den som sjunger har en sjujävlars pipa. Därför förlorade de svennigt slätstrukna Lugna Favoriterna.

Mina andra gullungar, de kortkjolta Caracola, gick vidare till Andra chansen med UPPTEMPOLÅTEN ”Smiling In Love”. Till andra chansen gick sedan också Thérèse Anderssons ”When You Need Me”, och ja, vad kan man säga om den? Låtsasopera möter folkmusik möter hårdrock, det är minst en genre för mycket, och jag antar att det var samma personer som röstade på den som bar fram E-Type och pudlarna för ett par veckor sedan. Opera kan man lära sig i duschen, det gjorde jag, skrek Thérèse och fyrade av nåt slags gällt operaskri. Nours blick sade allt.

Sedan var där Eskobar. Jag älskade verkligen deras duett med Heather Nova för några år sedan – ”Someone New” – men ju mer jag hörde av deras schlagerlåt nu, desto mer kände jag mig som en krampaktig fotbollsmorsa som står vid kanten av planen och håller tummarna och inte vill inse att hennes älsklingar faktiskt suger älgpung

Ja och en grej till, innan vi rundar av: Jag vet att jag gör skillnad, jag menar, min första krönika fick ju svenska folket att börja rösta rätt, och efter att jag tagit i med hårdhandskarna förra veckan slutade artisterna tacka den fantaaaastiska publiken. Då återstår bara en sak, egentligen, och det är DANSARNA. Kanske är vi den sista Sovjet-staten ändå.

Och så the end note: Vad ÄR det med Björn Gustafsson? Alla älskar honom, jag också. T.o.m. när han trasade sönder ”Pourque tu m’aimes encore” älskade jag honom, och den där kärlekslåten fånflinade jag mig igenom fastän den inte var till mig. Vad är det med mig, vad är det med OSS? Varför är vi så kära i Björn?!!