”Jag skulle gärna ställa upp själv”

Körtjejen Caroline Jönsson vill kliva fram på scenen

NÖJE

Du har garanterat både sett och hört henne i årets Melodifestival.

Men frågan är om du vet i vilket bidrag. Svaret är: i tio stycken.

Tittar du noga i kväll så ser du henne bakom bland andra Ola och Sibel.

Huskören – Mikael Blomqvist, Anna Andersson, Caroline Jönsson, Wictoria Nilsson, Anna Nilsson, Martin Kagemark – finns för att hjälpa artisterna. Kören tillsätts och får låtarna i januari, för att hinna öva in alla bidragen.

Stjärnorna i tävlingen klarar sig nämligen inte utan schlagerkören. De måste kunna alla texter och klara att sjunga, dansa och springa samtidigt. Mardrömmen är förstås att göra fel, och förstöra för någon av de tävlande artisterna. I den sista delen i vår serie Schlagerdoldisarna möter du Caroline Jönsson.

Vissa Melodifestivalartister har svårt att klara av en låt.

Körtjejen Caroline Jönsson måste kunna tio – klockrent.

– Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag förstörde för artisterna, säger hon.

Caroline Jönsson, 32, är en av sju medlemmar i Melodifestivalens huskör. Efter att ha sjungit i hela sitt liv – hon hade sin första huvudroll i ”Annie” som nioåring – och blivit upplärd på Balettakademiens musikallinje i Göteborg, fastnade hon till slut för schlagervärlden. Nu har hon stöttat artisterna röstmässigt i tre år och är själv beredd att ta steget från bakgrundskören – till frontplatsen.

– Alla vill inte ta det klivet, men jag skulle gärna försöka. Jag sjöng in en låt till Melodifestivalen i år. Den var bland de 100 sista och om den hade kommit med så hade jag velat sjunga den, säger hon.

Klacken gick sönder

I kväll är det Nordmans, Ola Svenssons, Suzzie Tappers, Johnsson & Häggkvist och Sibels tur att få hjälp. Tidigare har hon bland annat jobbat med Christer Sjögren, Charlotte Perrelli och så tidigare nämnda Carola, förra gången stjärnan tävlade, med ”Evighet”.

– När Carola vann så fick jag åka med till Aten och uppträda där. Det var så häftigt. Bara någon minut innan vi skulle upp på scenen så gick Carolas klack sönder. Hon ville sjunga barfota, men Rickard Engfors sprang – som en blixt – till hennes loge och lyckades hitta ett annat par skor. Jag har aldrig sett någon springa så fort, säger Caroline.

Hur ofta går det fel?

– Sällan. Det får helt enkelt inte göra det. Men precis innan Jessica Anderssons låt skulle börja i ”Andra chansen” förra året gestikulerade hon mot mig att hon inte hade någon medhörning. Det var fruktansvärt och kören fick verkligen rycka in till 120 procent. Hon föll bara ihop efteråt. Det var en nervpärs för henne.

”Otroligt rörande”

Under kategorin att ni får rädda dagen... Ibland undrar jag om det verkligen är artisterna som lyckas ta alla höga toner, eller om det är kören som gör det?

– (Skratt) ... Det kan ju hända att det är både och. Men oftast gör de det.

Vad är svårast som körsångerska?

– Att man ska springa, sjunga och dansa samtidigt är ju svårt, men det är samtidigt poängen med jobbet på något sätt. Det som kan vara svårt är i stället att sjunga bredvid till exempel Suzzie Tapper – för att det är så känslomässigt. Hennes framträdande var otroligt rörande.

Vad skulle hända om du sjöng fel?

– Oj ... (lång tystnad). Det går helt enkelt inte. Om jag skulle stå längst fram, och framföra låten själv, så skulle det väl vara okej. Men att förstöra så för någon annan, det skulle jag inte kunna leva med.

Carina Bergfeldt

ARTIKELN HANDLAR OM