Diktator riggade schlagerfestival

Franco fixade så att Spanien vann -68

NÖJE

Spanien har vunnit esc två gånger. Nu kan den första segern ha varit riggad – av diktatorn Francisco Franco, uppger sydsvenskan.se.

Foto: ap
ESC-FUSKARE? Diktatorn Franscisco Franco tros ha riggat 1968 års upplaga av Eurovision Song Contest.

Belgiska Sandra Kim sjöng hem segern till hemlandet 1986. Hon var då på pappret 15 år fyllda, men i verkligheten låg hennes ålder två år under minimikraven. Nu flyter en annan skandal upp till ytan som får Kims ålderslögn att hamna i den lätta avdelningen av eurovisions historiska skamvrå.

Skickade ut lakejer

En av storfavoriterna 1968 var Cliff Richard med bidraget ”Congratulations”. Låten från Storbritanninen slutade till slut på en andra plats – efter Spaniens ”La La La”. Nu avslöjas det i en spansk dokumentär att bidraget kanske aldrig skulle ha vunnit, skriver sydsvenskan.se. Diktatorn på den tiden, Franscisco Franco, ska nämligen ha skickat ut sina spanska tv-chefer ut i Europa för att fixa segern åt hemlandet.

Ville förbättra bilden

Cheferna lovade kollegor runt om i Europa att Spanien skulle köpa in olika program om de lovade att rösta på Spaniens bidrag i esc. För 40 år sedan var det tv-bolagen som utsåg det aktuella landets jury som i sin tur röstade i tävlingen. Franco ville på det här sättet förbättra omvärldens bild av Spanien, uppges det i dokumentären enligt sydsvenskan.se.