Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Europa visade sitt rätta ansikte”

aftonbladet.se:s schlagerkrönikör Lisa Magnusson led sig igenom första semifinalen

Lisa Magnusson.   Lisa Magnusson.

Ikväll, kära vänner, visade Europa sitt rätta ansikte. Det var en skrämmande syn. Mmm, vi snackar efterbliven eurodisco, kackig koreografi, bystiga brudar i bikini och feta farbröder som grimaserar tokroligt och ser ut att vara bara ett ögonblick från att burleskhalka på nåt bananskal och få en mjölpåse i huvudet. Man kan utan att överdriva säga att det europiska folket är ganska så jävla långt från den där intellektuella, kulturella, förfinade andan som vi själva gärna föreställer oss genomsyrar vår del av världen.

       

För nån bättre indikator på det europeiska kynnet än schlagerfestivalen finns nog inte. Och alla har visserligen ursäktat sig med att just det hääär startfältet är det sämsta i schlagerns historia. Tidningarna har tävlat om att ordvitsa på temat "kalkon" eftersom den första semin är så sugig och eftersom vinnarveteranen Irland valde att skicka just en kille utklädd till kalkon. SVT:s kommentatorer försökte desperat peppa tittarna med lögner i stil med: "Ge inte upp! Det kommer bättre låtar senare!". Men det blev väldigt tidigt så alldeles-för-uselt att det slog över och blev roligt, och sedan var det bara att luta sig tillbaka och misstroget fnissa sig igenom spektaklet.

       

Montenegro skickade Tomas Ledins oäkta son från den där semesterresan -87, och från Moldavien kom en medelålders lolita med en nallebjörn. Vidare flimrade falsettopera i azerbajdzjansk änglaskrud förbi, och så var där en skabbig budget-Perrelli från Polen, en armensk Penelope Cruz med dålig hårdag, och jättegullig knivfinsk hårdrock.

       

Mina egna älsklingar var i stigande ordning:

4. Irland. Kalkonen!!! En riktigt snygg pik rent textmässigt och "Hahaha! En crazy kalkon!"-faktorn BORDE ha gett en del röster. Fast den gick visst inte hem.

3. Norge. (GICK VIDARE!) En melodi som satt som ett smäck direkt, sånt betyder mycket för ett gammalt popsnöre som moi.

2. Israel. (GICK VIDARE!) Hehehe, ja vad kan jag säga? Jag gillar smäktande bögballader med inslag av folkmusik. Jag lär bli en sån där multikulturtant som skriver 400 sidor hem från mina Afrikaresor sedan, men vad skall ni göra?

1. Grekland!!! (GICK VIDARE!) Britney Spears och Panjabi MC och Timbaland i ohelig allians, ojojoj, vad det svänger!

       

Nu hoppas jag bara att Europa skall bli en tråkigare och fattigare och mer händelselös plats. För det har man ju alltid hört, att det är när kidsen har dödstråkigt som de går samman och börjar spela musik, att det är på trista oinspirerande platser som de bästa banden bildas.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet