Final för ”Hero”

Så var schlagerdramatiken i Belgrad – minut för minut på aftonbladet.se

1 av 9 | Foto: Lina Boström Einarsson
NÖJE

Hon höll. Charlotte Perrelli sjöng sig själv och ”Hero” raka vägen till final i Eurovision Song Contest.

– Två minuter och 59 sekunder schlagerhistoria, säger Anders Johansson på Perrellis skivbolag Universal till aftonbladet.se direkt efter Perrellis framträdande.

22.58 Sverige klar för final.

22.54 Och finalbidragen är:

Ukraina

Kroatien

Albanien

Island

Georgien

Danmark

Sverige

Lettland

Turkiet

Portugal

21.43 Pausunderhållning med dansuppvisning.

– En balkanversion av ”Thriller”, tycker Kristian Luuk, SVT:s kommentator.

22.27 Snabbgenomgång och röstning.

22.24 Röstningsförfarandet gås igenom.

22.20 Sista bidraget för kvällen. Portugal bjuder på ”Senhora do mar” med Vânia Fernandes. Guldlamé är stort i Portugal och avspeglas både i sångerskans klädnad och örhängen. De totalt sex personerna på scenen bildar en perfekt flyttfågelsformation innan de sluter upp i en rak linje bakom sångerskan.

22.16 Makedonien kör en slags r'n'b. Dansarna går sin egen väg i alla svarta kostymer som florerat under kvällen och har valt sig att klä sig i byxor med barmudashorts-längd.

22.14 Kristina och Bane, green room-tomtarna piper till och berättar att alla är spända och upphetsade. De får även sin stund i rampljuset när de sjunger ett potpurri av schlagervinnare.

22.11 Ännu en långhårig brunett i form av Cyperns sångerska. Kvällens högsta kräppkrage gör entré. Med sig har den sångerskan Evdokia Kadi. Natuligtvis åker den vita heltäckande rocken av och blottar en kort orangesvart fransklädnad. De manliga dansarna gör sitt jobb och surrar runt sångerskan som även kliver på en av dem när hon ska gå ner från ett bord.

22.07 Det är bara svenskar i Maltas danstrupp. Om sångerskan Morena själv gillar starkdrycken vodka hon sjunger om är oklart. Hon kör en slags sidobaserad version av den klassiska head-bangen framför sina fyra manliga dansare innan hon klämmer i med refrängen igen.

22.04 Ungern drar till med en ballad i år. En vit flygel är på plats och pianisten blinkar mot kameran när den sveper förbi. Den Cher-liknade sångerskan Czézy har fyra manliga körare bakom sin vita och svartlila uppenbarelse. Hon har fått värmeljusdekor på scenen.

21.59 Blinda Diana Gurtskaya representerar Georgien. Med Matrix-inspirerade solbrillor sjunger hon det hedervärda budskapet ”Peace will come”. Även hon kör med några längder fejkstrån i sitt svarta hår. Den här sångerskan valde däremot vita sådana. Ett stort lakan dras över sångerskan och när den försvinner efter några sekunder har den svarta dräkten bytts mot en vit bomullsklänning.

– Snärtigt klädbyte, säger Kristian Luuk.

21.56 ”All night long” framförs av Simon Mathew i buspojksutstyrsel. Senast Danmark vann var när Olsen Brothers tog hem da shit 2000. Nu exploderar scenen i en kaskad av olika färger.

– En fullständigt övertänd Bombi Bitt, säger Kristian Luuk.

21.55 Tutan fram för Danmark.

21.51 Bulgarien bjuder på laserharpa i ”Dj take me away”. En breakdansare spinner loss på golvet medan två killar scratchar på sina inte så traditionella gitarrer. Sångerskan har gått mot treden i år och klätt sig i en knallröd klänning och röda stay-ups. De Dj:s som står i bakgrunden kan få lite problem med sitt plattspisande när deras LP-skivor brinner på spelarna.

21.47 75-årige ”75 Cents” är med i Kroatiens bidrag. Att han darrar på mickhanden är lika säkert som att den rödklädda kvinnliga dansaren rör sig glidande och mjukt över golvet. Resten av ensemblen är klädda i svart.

21.43 Lettland grävde djupt (i svenska låtkistan) och kom fram med bidraget ”Wolves of the sea”. Sex personer har klätt sig kvällen till ära i piratkostymer och bär runt på små små silversablar. Sångerskan bjuder inte bara på semins djupaste urringning utan även det mest ambitiösa fotarbetet. På slutet blir det knallar från musköterna.

– Det här kommer det att dansas till på fyllan i Visby i sommar, säger Kristian Luuk.

21.43 Piratdags.

21.39 Den bästa sångare som Vitryssland kunde hitta i år är Ruslan Alekhno. Han kör också med silverglitter i form av fyra kvinnliga dansare som börjar showen sittandes på lysande glober. Kanske har han lånat de tajta skinnbyxorna av Litauens sångare, för de har dykt upp på scen igen.

21.35 – Nu ska ni få höra kvällens sämsta låt. Om ni vill ha en troschock så titta nu, säger Kristian Luuk.

Han talar om Tjeckien. Landet kör också med pyro. Fyra kvinnliga dansare, två med muskorta kjolar, stöttar sångerskan Tereza Kerndlová. Bakom dem står en DJ och bakom honom finns ett stort glitterhjärta med vingar på.

– Ren och skär falsksång rakt igenom, säger Kristian Luuk.

21.31 Schweiz bidrag ”Era stupendo” har anklagats för att vara en kopia av ”It can only get better” som Amy Diamond framfört. Paolo Meneguzzi sjunger på italienska. Lite för sig själv står han på scenen med handen i fickan och ler lite åt publikens reaktioner när han börjar sjunga. Efter ett tag börjar pyron gå av och låten gå i ett snabbare tempo. Fyra dansare, två med stora hår, kommer och hjälper sångaren i framförandet. De två kvinnliga dansarna/körsångerskorna har doppat varsin arm i glitter.

21.26 Tävlingens yngsta deltagare, Olta Boka, sjunger för Albanien. Men sina 16 år ska hon och sin magtröjekappa försöka ta sig till final. Scenen skiftar nu i vitt och rött innan bakgrunden exploderar i ett österländskt hjärtmönster i lila och guld.

21.22 Litauen bjuder på ”Nomads in the night”. Sångaren Jeronimas Milius bjuder på kvällens mest blingade knogsmycke. Ensam på scenen ska han nu försöka ta landet till final i sina tajta svarta skinnbyxor.

– Ja, herregud. Stackaren, är Kristian Luuks kommentar efter framförandet.

21.20 Aftonbladet.se har fått den första reaktionen från Charlottes läger i Belgrad.

– Två minuter och 59 sekunder schlagerhistoria, säger Anders Johansson på Perrellis skivbolag Universal.

21.18 Sveriges kopia Ukraina kommer in. Om hennes åmande längs aluminiumväggen kommer ge henne några röster återstår att se. De fyra manliga dansarna har svarta glitterskjortor som matchar sångerskan Ani Loraks Perrelli-inspirerande kristallklänning.

21.15 Turkiet bjuder på rockiga ”Deli”. Scenen har bytt skepnad till ett färglatt potpurri som domineras av kryptonitgrönt och orange. Mor ve Otesi väljer att framföra bidraget på turkiska. Sångaren och stödkillarna har varsin elgitarr i vardera svart, rött och vitt. Trummisen har vanlig träfärg på pinnarna.

21.12 Upplägget för Sverige är fortfarande svart-vitt med inslag av blått. Ett digitalt vattenfall flödar i bakgrunden när bilden går över i färg. Perrelli backas upp av sina fyra dansare.

– Imponerande, säger Kristian Luuk.

– Bäst när det gäller, säger SVT:s andra kommentator Josef Sterzenbach.

21.11 Charlotte Perrelli på scen.

21.07 Island är först ut. Euroband kör ”This is my life”. Kanske går det bättre i år mot Charlotte Perrelli än 1999, då landet blev tvåa efter svenskan... Med tanke på typen av låt så kan det tänkas att E-Type sitter och diggar och får inspiration hemma i europop-soffan nu. Om han däremot tar efter sångerskans rosa hårförlängningar är oklart.

21.05 Värdparet Jovana Jankovic och Zeljko Jokimovic kommer in på scenen.

21.02 Den mångsidiga scenen är för tillfället höljd i flytande blågrönt och vitklädda kvinnor, rödklädda par med mantlar och hästmannen sjunger och dansar.

21.01 En man utklädd till kentaur välkomnar pubilken. Bakom honom står en kvinna utklädd till en bukett blommor och välkomnar på operaspråk.

–Vilken sjysst buske hon har, kanske ni tänker där hemma, säger SVT:s kommentator Kristian Luuk.

21.00 Semifinal nummer två av Eurovision Song Contest drar igång. Charlotte Perrelli är taggad och tutar i Kristian Luuks tuta innan tonerna av förra årets vinnare ”Molitva” ljuder i bakgrunden till introt.

20.50 Aftonbladet.se får en kommentar från Charlotte Perrelli strax innan tävlingen.

– Det känns lugnt och tryggt, känner mig supertaggad! Hoppas att alla andra tycker det ser toppen ut, säger Charlotte Perrelli.

De tävlar i semifinal 2

1. ISLAND

”This is my life”

Euroband

099-417 01

2. SVERIGE

”Hero”

Charlotte Perrelli

3. TURKIET

”Deli”

Mor ve Otesi

099-417 03

4. UKRAINA

”Shady lady”

Ani Lorak

099-417 04

5. LITAUEN

”Nomads in the night”

Jeronimas Milius

099-417 05

6. ALBANIEN

”Zemrën e lamë peng”

Olta Boka

099-417 06

7. SCHWEIZ

”Era stupendo”

Paolo Meneguzzi

099-417 07

8. TJECKIEN

”Have some fun”

Tereza Kerndlová

099-417 08

9. VITRYSSLAND

”Hasta lia vista”

Ruslan Alekhno

099-417 09

10. LETTLAND

”Wolves of the sea”

Pirates of the sea

099-417 10

11. KROATIEN

”Romanca”

Kraljevi Ulice & 75 Cents

099-417 11

12. BULGARIEN

”Dj take me away”

Deep zone & Balthazar

099-417 12

13. DANMARK

”All night long”

Simon Mathew

099-417 13

14. GEORGIEN

”Peace will come”

Diana Gurtskaya

099-417 14

15. UNGERN

”Candlelight”

Csézy

099-417 15

16. MALTA

”Vodka”

Morena

099-417 16

17. CYPERN

”Femme fatale”

Evdokia Kadi

099-417 17

18. MAKEDONIEN

”Let med love you”

Tamara, Vrcak & Adrian Gadz

099-417 18

19. PORTUGAL

”Senhora do mar”

Vânia Fernandes

099-417 19