Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Nu har vi harvat oss igenom bottenskrapet”

aftonbladet.se:s schlagerkrönikör Lisa Magnusson ser fram emot lördagens final

Lisa Magnusson.   Lisa Magnusson.

Vi var vinsttippade , och vi gick vidare! Men om Sverige kammar hem hela klabbet äter jag upp mina kortbyxor, det lovar jag, för så väldans bra är vi ju verkligen inte.

Jag tycker att Sébastien Tellier, kreddkungen bakom Frankrikes bidrag, sade det bra när han påpekade att visst är "Hero" en proffsig låt men den kommer liksom 20 år försent. Fast det finns ju de som är väldigt mycket värre.

       


Melodifestivalen är inte längre en svensk tävling och en internationell utan en lång rad uttagningar och deltävlingar och semifinaler. Bottenskrapet sållas bort allteftersom, och på vägen låter det ofta som en svajig skolavslutning i nån gudsförgäten småstad.

Den fisljumma blåsorkestern som inledde den första delfinalen var ett omen, verkligen, och på samma sätt satte den halvfalska operaarian tonen för den andra delfinalen nu ikväll.

Mig gör det inget, jag tycker ändå att de nervösa nybörjarna från andrahandssorteringen är mer intressanta än tillrättalagda yrkesartister.

       

Ikväll var det inte lika bisarrt utflippat som i den första delfinalen, inte lika kul-på-ett-uselt-sätt. Låtarna var mer slätstrukna men lät ändå ofta sämre.

Programmet såg jag på fransk teve och roligast hade jag åt:


1. Litauen. Alltså, det fanns en anledning till att alverna inte hade talroller i filmatiseringen av "Sagan om ringen": De var inhyrda fotomodeller utan skådespelartalang. Och i år fick tydligen en av dem ett gig som sångare, det lät förjävligt, verkligen förjävligt.

2. Tjeckien. Hallå, Slitz ringde, de vill ha tillbaka det månadens omslag som ikväll sågs skutta runt i silverdräkt på schlagerscenen i Belgrad. "Det låter verkligen illa, men så vacker hon är!", sade de rättframma kommentatorerna i fransk teve, och jag tänker bara att det måste väl gå att hitta åtminstone EN enda tjeck som sjunger bättre än såhär utan att se ut som en rungande örfil? För den här ”sångerskan” var ett skämt.3. Lettland. Det är svenskar som ligger bakom det här billiga och ytterst pinsamma "Pirates Of The Carribean"-numret. Jag tror det måste vara nåt sår vi har, ett osynligt nationellt sår, som gör att just vi skapar så svårt fulfolklig skit som Rednex och, nu senast, "Pirates Of The Sea". Som tur är vet ingen om att Sverige är skyldiga till just piratdängan.

4. Bulgarien. Take me far away. "Ja gör det", säger en av de franska programledarna, "det här är skit. Tur att de brände sin skiva på scenen så att vi slipper den". Jag instämmer.

       Det är inte många länder som bryr sig om schlagern överhuvudtaget, men jag tycker det är helt rätt av oss att engagera oss, ärligt talat. Nu har vi harvat oss igenom bottenskrapet och gräddan av gräddan återstår, det är riktigt EM härnäst, nu börjar det hörni. Håll i hatten!

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet