Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Där Luuk är ironisk säger fransmännen vad de tycker

aftonbladet.se:s schlagerkrönikör Lisa Magnusson om Frankrikes schlager-tv

Lisa Magnusson.   Lisa Magnusson.
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Perrellis hemliga samtal med Björkman

Visste inte att mikrofonen var på.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Favoritmötet i natt

Ukrainas pudel - gratulerade Charlotte.

Ja, det här är ju inte direkt bra reklam för plastikkirurgin, fnissar de franska programpresentatörerna. De pratar om Charlotte Perrelli. Själv sitter jag bara där och suger i mig, såsom vi svennar alltid suger i oss när det snackas om oss – ja, för jag vet att ni är nyfikna, ni också. Och om det svenska bidraget "Hero" säger fransk teve att ja Sverige har ju vunnit förut, Charlotte är faktiskt till och med född samma år som ABBA kammade hem hela schlagern med "Waterloo". Sedan under själva framträdandet gruffar snigelätarna jämte mig i soffan om att det är så TYYYYPISKT SVERIGE att knuffa ut nån barbie på scen när det är dags.

       

Är det?, tänker jag förskräckt. Jag som trodde vi var kända för starka och snyggt marknadsförda varumärken som volvo & vodka & vackra-svenska-flicka. Och så den svenska välfärden då, alla låter jämt så vördnadsfulla när de tar upp den så jag har inte hjärta att tala om för dem att folkhemsgrejen är död sedan länge och att vi alla numera är smarta kapitalister som placerar våra pensionspengar o s v. Fast det verkar som om svennarna kanske inte har så gott rykte som jag inbillat mig. Kanske har folk bara varit för artiga för att säga mig sanningen. Ikväll är hur som helst Sveriges främsta kännetecken ett ansikte som inte passar ihop med kroppen, mm, de franska programledarna sitter och stör sig, säger de, de tycker att Perrelli ser läskig ut.

       

Det är verkligen skillnad på fransk och svensk teve, det märker jag som såg den första delfinalen i Sverige och den andra här i La France. Där Luuk på sin höjd är lite tamt ironisk över nån bisarr kostym eller en falsk ton skräder inte fransmännen orden. De säger vad de tycker.

       

Visst är "Hero" en proffsig låt men den kommer liksom 20 år försent, sade t ex Sébastien Tellier, han som framför Frankrikes bidrag. När den svenska schlagergeneralen Svante Stockselius tillfrågades om vad han tyckte om det uttalandet och diplomatiskt svarade att det kanske kunde ligga nåt i det så blev Perrelli skitsur och fräste att det var ju jobbigt för Svante att han gjorde bort sig genom att säga en sån sak. Själv skulle hon aldrig yppa något liknande om bidrag hon ogillar, det elakaste jag hört henne säga var att hon tyckte det var ”förvånande” att en viss låt gick vidare.

       

Jo, jag hejar på Sverige, men inte utan förbehåll. Och jag tycker det är rätt skoj att fransoserna verkligen så tydligt tippar demokratins diktatur överbord och vågar vara personliga, vågar säga att låtar är skit när de tycker det. Skulle det inte vara spännande om Luuk gjorde detsamma i finalen?

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet