Upplagt för Nordenpakt

Alla fem nordiska länder i final

Foto: Lina Boström Einarsson, Jimmy Wixtröm
Norge, Finland, Island, Danmark och Sverige – alla i samma final.
NÖJE

Förra året dominerade öststaterna. I år är det vår tur.

I morgon tävlar de fem nordiska länderna tillsammans i Eurovision.

– Nu gör vi precis samma sak som öststaterna – vi röstar på varandra, säger den norske tv-kommentatorn Jostein Pedersen.

Efter förra årets Eurovision song contest i Helsingfors var domen solklar. Väst hade inte en chans eftersom alla östländerna röstar på varandra. Bert Karlsson kallade schlager-EM för en ”Kalle Anka-tävling”.

I år är situationen den omvända. Alla de fem nordiska länderna är i final. Det är första gången det inträffar sedan kvalsystemet infördes.

– Nu gör vi precis samma sak som öststaterna – vi röstar på varandra. Och det är inte så konstigt. Vi har band till samma typ av musik. Även om de nordiska låtarna är väldigt olika så tillhör de alla samma amerikanska musiktradition, säger schlagerveteranen Jostein Pedersen.

Artisterna skeptiska

Aftonbladets undersökning på nätet visar på samma tendens. Flest läsare planerar att rösta på Finland och strax därefter kommer de övriga nordiska länderna.

Men artisterna själva vill inte riktigt kännas vid kompisröstningen.

– Jag tror inte att det beror på det. Jag tror att vi får röster för att vi har en bra låt och för att vi tror på den, säger Maria Haukaas, från Norge.

Hon får medhåll från danska Simon Mathew.

– Jag tycker inte så mycket om de där pakterna och att man röstar på varandra. Jag tycker att man ska rösta på den låten man gillar. Det gör jag själv.

FAKTA

Så här tycker schlagerveteranen Jostein Pedersen om de nordiska bidragen:

Finland

– Det som är bra är att de gör den till 120 procent. De gör den inte snällare bara för att de är med i Eurovision. De bara kör.

Sverige

– Det är en bra schlager med en bra artist som bemästrar den genren fullt ut. Men Sverige och Ukraina ligger så nära varandra och är så lika att en av dem kommer att förlora på det.

Norge

Jag blir helt överlycklig om vi kommer topp tio. Det är otroligt hårt i år. Vi har inte lika höga krav som svenskarna.

Danmark

Det här är den svagaste av de nordiska låtarna. Den sticker inte ut tillräckligt.

Island

Det som är bra är att de är helt trogna sin genre. Jag tror att fjortisarna gillar det här.

Så går det – tror Jostein

Sverige

Norge

Finland

Island

Danmark