Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Mer sex än tre timmars porrfilm”

aftonbladet.se:s schlagerkrönikör Lisa Magnusson vill att Tellier ska visa vägen för Sverige

Lisa Magnusson.   Lisa Magnusson.

Jo, självklart fortsatte Frankrikes CHOCKMOBBNING av Charlotte Perrelli. Häromsistens handlade det om att hon gav plastikkirurgin ett dåligt namn, och ikväll fortsatte de franska värdarna att hetsa. Hennes "klyscha" till sång ansågs vara ett av de största hoten mot Frankrike, påtalade man nu, och kommentatören Jean-Paul Gaultier, till vardags klädskapare, kallade Perrelli för ”Donatella Versaces klon”.

"Ja och hon såg äldre ut för tio år sedan än hon gör nu", svarade den andra kommentatören, Julien Lepers. Fniss fniss. Men sedan kröp det fram – sådär i förbifarten – att Lepers tyckte att hm, jo den där "Hero" var den bästa låten.

Mm, det verkar onekligen som det ligger nåt i den där billiga skolfrökenpsykologin om att ifall pojkarna drar er i håret flickor så är det bara för att de tycker så mycket om er.


       

Men ”Hero” var inte någon vinnare, den låg och guppade nere i bottenslammet tävlingen igenom. Där fick vi för vårt dammiga ”säkra kort” från -99 och hennes nästan cyniskt proffsiga dänga.

Zzz, sade Europa.

       

Själv är jag en riktig sucker för Frankrikes bidrag, och skälet till det är: Sébastien Tellier! Ååååh!!!

       

Den lite längre motiveringen lyder: Enligt The Sunday Times är franska ”Divine” det bästa bidraget sedan ABBA:s "Waterloo" och jag håller med, jag håller med. Men framför allt handlar det ju om mannen som på 3 popminuter hinner vara mer sex än 3 timmars porrfilm. Han kallas Sébastien Tellier och han brydde sig inte om hur tävlingen skulle gå. Befriande respektlös var han, fast utan att spåra ur och bli sådär okoncentrerat fånig. Han var bara bäst.       

Frankrike vann självklart inte. Nej, inte ens när det uttalade målet är att prisa den som prisas bör står någon rättvisa att finna. För det handlar inte om musik och artisteri och underhållning, snarare går det ut på politik och geografiska lojaliteter och sammanbitna sympatiröster. Och Ryssland var piss, by the way.

       

Men vi kan slippa den eviga löpsedligt eldiga FEL LÅT VANN, om vi vill. Skall det handla om den bästa låten och den bästa showen? Eller skall vi fortsätta beskåda spektaklet genom superseriösa blågula glasögon varje år och in i det längsta låtsas som Sverige troligen kommer vinna fastän bara grannländerna håller på oss?

       

Låt Sébastien Tellier leda vägen, säger jag. Ännu är Eurovision Song Contest lika demokratiskt som ett sicilianskt kommunval. Men rätt låt vann ju. Inte ikväll, men i det långa loppet.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet