Petra Mede censureras

”Det var grejer som kan sticka ut för mycket”

NÖJE

GÖTEBORG. Petra Mede censureras inför direktsändningen i morgon.

Flera delar av har strukits i nya programledarens manus.

– Det var vissa rader som var ett strå för vassa, säger Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans.

Valet av Petra Mede som programledare är en chanstagning för SVT.

Petra Mede, 38, var själv först förvånad när SVT frågade om hon ville bli programledare för Melodifestivalen. Framförallt för att hon är relativt okänd, men ändå känd för att vara grov i munnen och tänja humorgränserna.

– Det är ju en chansning av SVT att välja mig, sa hon själv när allt var klart.

Kommer inte med

I morgon gör hon premiär på delfinalen i Göteborg. Men allt som Petra Mede planerade att säga kommer inte med.

SVT har på förhand censurerat delar i manuset.

– Eftersom det är public service finns det vissa saker vi inte kan göra men Petra får ändå vara vass och tuff, säger projektledaren Ronnie Lans.

Så Petra Mede tvingades stryka de raderna?

– Ja, vi har gjort vissa justeringar.

Vad var innehållet?

– Jag kan inte gå in exakt på vad det var, men det var vissa felaktiga formuleringar som kan misstolkas. Grejer som kan sticka ut för mycket.

Sågades till en början

Ronnie Lans är ännu osäker på hur Petra Mede kommer tas emot av tittarna. Både Lena Philipsson och Kristian Luuk sågades till en början.

Framförallt för sina skämt.

– Det är svårt att säga vad tittarna kommer tycka. Vi fick ju en värdemätare när Petra ledde QX-galan i måndags och då var många Melodifestivalfans på plats. Men de är å andra sidan inte en referenspanel för vad som går rakt in i stugorna, säger han.

Edward af Sillén har skrivit manuset tillsammans med Petra Mede. Han bekräftar att delar har strukits på uppmaning av SVT.

– Det stämmer. Det var ett par, tre saker. Det är klart vi kan skämta och vara för elaka och då är det bra att SVT korrigerar vad vi får säga. Men Petra har en vass humor och ska ha det, säger han.

FAKTA

Snuskig klassiker

Petra Medes skämt i ”Parlamentet” är redan en klassiker på YouTube med över 279 000 besökare. Under rubriken ”Petra Mede går över gränsen” visas klippet där hon drar ett sexistiskt skämt om Maud Olofsson.

– Jag har hört att Maud Olofsson sväljer när man runkar henne i munnen, sa hon i programmet.

De andra komikerna skruvar på sig nervöst och det blir en kort sekund helt tyst i studion och publiken bara gapar. Många av kommentarerna på YouTube vittnar om att tittare inte uppskattat skämtet.

I efterhand har Petra Mede sagt att det var ett klassiskt ”off beat”-skämt och det kan komma fler sådana i Melodifestivalsammanhang.

– Jag tycker om att tänja på gränser, säger hon.