Aftonbladet
Dagens namn: Axel, Axelina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så var schlagerfesten

Första delfinalen klar i Melodifestivalen

Du behöver installera Flash för att kunna se dessa bilder. Klicka här för gratis installation.

En veteran föll – en annan gick direkt till final.

Och röstningsproceduren gick alla förbi.

Så var dramatiken i Melodifestivalens första delfinal – direkt på aftonbladet.se.

SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.   SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.

21.32: Resultat av delfinal nummer ett i 2009 års Melodifestival:

Till final:

”Stay the night” med Alcazar.

”You're my world” med Emilia.

Till andra chansen:

”Jag tror på oss” med Scotts.

”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas.

Caroline af Ugglas får även en chans till i och med att den internationella juryn valde bidraget som sin favorit.

21.30: In på scenen kommer en representant från den internationella juryn som också ska ha saker att säga till om. Här är deras favorit som sedan har möjlighet att gå till final:

”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas.

21.28: Direkt till Globen går:

”You're my world” med Emilia.

Hon tjuter ut sin glädje på scenen efter finalplatsen.

Caroline af Ugglas går till andra chansen. Hon kommer där att få möta en av dem som går till andra chansen från Leksands deltävling.

21.26: Det är ingen hemlighet: Caroline af Ugglas är en av mina favoriter. Det är även hon som är hjärnan bakom ” Körslaget” i TV 4. Efter i kväll så är allt förlåtet, af Ugglas.

– Jag älskar hennes låt, säger Emilia om af Ugglas bidrag.

21.24: Glädjekorn i kommentatorsfältet!: ”Bästa deltävlinen någonsin! härligt att melodifestivalen rockar. Men givetvis är det väl för pinsamt att erkänna för några:) Alla som skriver här har ju ändå sett den.. :)”, skriver ” Lisamatilda”.

21.22: Duell nummer två kommer gå mellan:

”You're my world” med Emilia och

”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas.

”Caroline af Ugglas rules! Hon var outstanding, och helt klar bäst. Vilken skön tjej, viken röst, och vilken underbar låt”, tycker ” Lite Vilsen”.

21.18: Vad tycker ni om deltävlingen så här långt? Har ”Radiogogo” en poäng när han skriver ”en för övrigt urkass deltävling där möjligen Alcazar höjde sig över mängden...”? ”Det här var väl det sämsta sedan melodifestivalen började. S--tdåliga låtar.” tycker ” edvardia”.

”Hur kan de förbise Sveriges schlagerdrottning Shirley Clamp”, skriver en upprörd ” chad”.

Någon som gillar delfinalen mer än jag? Någon? Hallå?

21.17: Vinnare i första duellen är:

”Stay the night” med Alcazar.

De går direkt till Globen.

Scotts går till andra chansen.

21.12: Bidragen till duell:

”Jag tror på oss” med Scotts kommer tävla mot:

”Stay the night” med Alcazar.

Kommer Scotts dansbandsfans lyckas rösta in bandet rakt till final i Globen? Eller blir det Alcazars massiva stöd från gayvärlden som visar de största musklerna? Dansband mot europopdisco. Nykomlingarna i Melodifestivalen mot veteranerna.

21.10: Freddie Wadling tar effektivt, enkelt och briljant ner pulsen efter röstningsdramat. ”Freddie Wadling är bäst ikväll!” tycker ” zulfur”.

21.08: Meningarna är lika delade som många hos er läsare. ”Sernholt kändes bäst i fråga om att slå i Eurofestivalen. Fräscht, bra drag, och lite Ruslana-dunk i mitten. Synd att hon åkte”, tycker ” Nobullshit”.

”Vad hände hur sjutton hamnade en Uggla i top 5??? Nej Nina och Scotts går vidare direkt till Ericsson Globe”, säger en tvärsäker ” MrESC”.

21.02: En överlycklig Caroline af Ugglas tackar tv-publiken med slängkyssar. Shirley Clamp hamnar på sista och åttonde plats. Inte heller Marie Serneholt och Jonathan Fagerlund tar sig vidare till nästa röstningsomgång. Vad gjorde de som åkte ut för fel? Eller var de andra helt enkelt bättre?

21.00: De här fem melodierna går vidare:

”Stay the night” med Alcazar.

”You're my world” med Emilia.

”Jag tror på oss” med Scotts.

”Tick tock” med Nina Söderquist.

”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas.

20.58: ”Emilia och Caroline var klart bäst”, skriver ” J:A:G” i artikelkommentarerna.

1-0 till mig, ”LillaFamiljen”.

”hur kunde hon Ugglas komma med, hon var kass som fan”, tycker ” nystrom_88”.

Ja, 1-1, då.

20.57: Röstningsutredning: Nu ska tre bidrag bort.

20.50: Era kommentarer börjar droppa in. Caroline af Ugglas får inget bra betyg av ” LillaFamiljen”: ”Snälla, snälla, snälla?! Säg att Ugglas bara skojar? Så pinsam!”. Jag tycker den äkthet som af Ugglas försökte förmedla gick rakt genom rutan och slog mig i pannan som en flathand. Jäklar, vad bra! Vem håller ni med, kära läsare? Mig eller ”LillaFamiljen”?

20.46: Sug i blicken nummer två. Marie Serneholt kliver fram i sin vita klänning. Det är som om hon flirtar med var och en av tv-tittarna. Hon kör även med det beprövade fläkten-i-ansiktet-tricket. Det är ni som avgör om det funkar eller inte. En som säkerkligen sliter på mobilknapparna i kväll är Måns ”mums-mums” Zelmerlöv.

20.43: Caroline af Ugglas behöver dig. Det sjunger hon med intensivt ansiktsuttryck i ”Snälla, snälla”. Trots att Alcazar rörde sig mest på scenen så står Ugglas för det mest uttrycksfulla scenspråket. Sången spritter ända ut i fingrarna på Carolina af Ugglas.

20.41: Klädchock från Petra Mede! Från lyxig galaklänning till nedtonad ... nunnedräkt. ” Programledaren är ju ett skämt”, tycker signaturen ” iNke”. Mede ska hinna med några klädbyten till under kvällen. Uppfriskande eller onödigt?

20.36: Eurodiscotonerna pumpar ur högtalarna. Alcazar är på scen. Med glitterrosa knähöga strumpor i fokus står gruppen för deltävlingens färggladaste inslag.

20.33: Svalt och säkert när Emilia tar ton. Publiken gungar med till debutantens ”You're my world”. Hon hinner till och med få in lite pyro under slutminuten.

20.31: Signaturen ” Hågge” har inte höga förhoppningar inför årets musikkavalkad: ”Det andra kan ju vara roligt, för det är runtomkring arret som folk minns, inte musiken som tur är!!!”. Håller ni med ”Hågge”?

20.27: Scotts är storfavoriter på aftonbladet.se. Sångaren Henrik låter ögonbrynen rycka uppåt i takt med musiken medan han suger fast tittarnas blickar i kamerorna. Här är killen som är van att ha koll på publiken under spelningarna på dansbanorna.

20.23: Shirley Clamp dundrar på med ”Med hjärtat fyllt av ljus”. Men inte är den lika stark som till exempel ”Min kärlek”? Inte heller finns någon tillstymmelse till generös urringning som vi schlagernördar så väl kommer ihåg från tidigare år. Den här gången satsar Clamp på en rejäl slits istället.

– Tack så mycket, viskar Clamp efter låten.

Det lät som om hon hade lite krångel med rösten ibland. Röstproblem, Shirley? Håller den hela vägen, tror ni?

20.16: Efter Nina Söderquist rockrökare är det dags att höja ljudet på tv-dosan. Jonathan Fagerlund är något mer nedtonad. Men hans väninnor som står för musiken på gitarr och trummor är desto mer pepp.

– Grattis till gymkortet, utropar Petra Mede efter framträdandet.

20.13: Jag vet inte vad som är värst. Nina Söderquist svarta rumpflärp eller de hudslickande latexbrallorna. Men pipa, det har hon, Söderquist. Andan i låten passar den något rakbladsraspiga rösten som gjort succé på Londons musikalscen. Det märks att hon stampat takten på en scen mer än en gång.

20.12: Troligen festivalens mest läderspäckade nummer. Här kommer Nina Söderquist.

20.10: Tänkte hoppa över att skriva under Martin Stenmarcks och Charlotte Perrellis intro. Men då hade jag inte fått skriva något på väldigt länge.

20.05: Petra Mede drar igenom röstningsreglerna. Jag hängde med till duellerna. Men det är många delfinaler, så kanske blir det självklart efter hand. Eller borde det vara åtta tävlande och svenska folket som röstar fram finalisterna – punkt slut?

20:03: Programledaren Petra Mede öppnar Melodifestivalen i publiken. Iförd galaklänning sprintar hon upp på scenen. Snygg spurt, Mede. Riktigt festival. Hon har dragits med ryggproblem, så vi får se hur hon tacklar kvällens krävande uppdrag.

20:01: Vilka är era favoriter i kväll? Tror ni fajten kommer gå rättvist till nu när dueller är införda redan i delfinalerna?

20:00: Schlagerskorna på. Nu kör vi.   

Det känns som om gamla vålnader präglar årets första deltävling i Melodifestivalen. Spöken som en gång i tiden var välmående, levande och framgångsrika hitlåtar. Men nu ligger de inkörda som en välvässad nagel av krav i bakhuvudet på de stackars artisterna. Alcazar har mycket att bevisa sedan deras ”Not a sinner, nor a saint” stångade sig in i vardagsrummen som en rödklädd dsicotjur. Emilia är visserligen debutant, men om tv-tittarna jämför hennes bidrag vid en viss gammal listhit vid namn ”Big big world”, så får hon det tufft. Och så Shirley Clamp, då. Som bland annat har två mastodontballader i bagaget som är lika förknippade med henne som Ellos med Borås.


Vad tycker ni? Vem vinner? Vem försvinner? Och viktigast av allt – varför? Tyck till i artikelkommentarerna!

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet